Oncolliga Girona posa en marxa un nou servei de sexualitat clínica oncològica

El diagnòstic d’una malaltia oncològica i el seu tractament tenen un efecte, com a mínim, desestabilitzador en la vida sexual dels individus, i en molts casos suposen la llavor d’una disfunció sexual futura. Amb l’objectiu de contribuir a esmorteir l’impacte de la malaltia en aquesta faceta vital de les persones, la Fundació Oncolliga Girona posarà en marxa el pròxim mes de febrer un nou servei de sexualitat clínica oncològica dirigit a les persones afectades de càncer i les seves parelles.

sexualitat_oncolligaLa metgessa i sexòloga Raquel Tulleuda és la responsable del nou servei d’Oncolliga, que es posarà en marxa el pròxim 9 de febrer.

El nou servei pretén fer un abordatge de la sexualitat des de les etapes inicials del procés, amb un assessorament preventiu personalitzat, i oferir acompanyament per resoldre les disfuncions que puguin sorgir en aquest àmbit com a conseqüència del diagnòstic o el tractament.

Aquest nou programa se suma a l’ampli catàleg de serveis assistencials que ofereix l’entitat per millorar el benestar i la qualitat de vida dels malalts oncològics. Alguns d’ells, com el suport psicològic o la fisioteràpia a domicili, amb una llarga trajectòria, i d’altres, com l’estètica oncològica o l’assessorament en nutrició, que han nascut més recentment amb l’objectiu de cobrir necessitats que s’han anat detectant.

El nou programa consta d’un màxim de sis sessions de 45 minuts de durada i la seva responsable serà la doctora Raquel Tulleuda, metgessa, sexòloga i divulgadora amb més de vint anys d’experiència. “El diagnòstic d’un càncer i el seu tractament comporten canvis físics i psicològics en la resposta sexual que sovint són difícils de gestionar, per això amb el nou servei pretenem canalitzar la necessitat dels i les pacients oncològics d’adquirir recursos per mantenir el seu benestar sexual durant i després del càncer”, explica Tulleuda. Aquest abordatge inclou, segons Tulleuda, “des dels aspectes orgànics, com canvis hormonals o cicatrius postquirúgiques, fins als psicològics, com l’alteració de la imatge corporal, i els relacionals, com l’impacte del diagnòstic en la parella”.

Un projecte pioner

El nou servei forma part d’un projecte pilot amb el qual, en col·laboració amb la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona, es pretén omplir un buit existent abordant la sexualitat dels i les pacients oncològics de manera efectiva i transversal.

Segons dades del CanGir*, cada any es diagnostiquen al voltant de 4.000 casos de càncer a les comarques gironines, dels quals la meitat corresponen al càncer colorectal, el de pulmó, el de mama i el de pròstata. Aquests últims sovint tenen un impacte encara més accentuat en la resposta sexual dels i les pacients.

“Lamentablement en l’actualitat no hi ha directrius clíniques que orientin als sanitaris per cobrir aquesta necessitat social i a cada centre s’acaba fent allò que bonament es pot en funció de l’empatia i la capacitat dels professionals i dels equips”, explica Paqui Badosa, presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, que afegeix que el nou servei vol donar resposta “a una demanda silenciosa que ja no podem ignorar durant més temps”.

Badosa assegura que s’ha dissenyat un servei amb “un esquema flexible per poder anar-nos adaptant a la demanda que vagi sorgint” i “una proposta holística, amb l’ànim de poder maximitzar l’impacte positiu de les nostres actuacions”. “Òbviament, – afegeix – establirem mecanismes de control intern necessaris per corregir-ne les mancances i optimitzar el servei i, com sempre, estarem receptius a qualsevol proposta de millora”.

L’Oncolliga no descarta complementar més endavant la consulta genèrica setmanal amb altres elements, com poden ser grups d’ajuda per a pacients.