Inici > Divulgació i prevenció

Divulgació i prevenció

La FECEC, Junts contra el Càncer ofereix el programa de Divulgació i prevenció a la població en general amb l’objectiu de difondre la necessitat d’adoptar un estil de vida saludable per reduir el risc de patir càncer, com recull el Codi Europeu contra el Càncer. 

Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC)

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC), que aplega desenes d’activitats a tot Catalunya. L’objectiu de la convocatòria és difondre les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer per fomentar estils de vida saludables i reduir el risc de patir càncer: seguir una alimentació saludable, evitar el sobrepès i l’obesitat, i la realització d’activitat física moderada de manera diària. El lema de la SECAPC és #menjasaimoute.

Xerrades divulgatives

La FECEC, Junts contra el Càncer organitza xerrades divulgatives en diferents formats. Estan adreçades al públic en general, a pacients i familiars de persones amb càncer. Les xerrades divulgatives tracten sempre sobre diversos aspectes de la malaltia, des de la prevenció, al diagnòstic, al tractament i el després del càncer.

Aquestes xerrades es realitzen en format presencial, online i streaming per YouTube o Instagram Live.

Cicle 20 anys FECEC: “Càncer: present i futur”

Cicle “Diàlegs FECEC: de l’abans al després del càncer”

Campanya de protecció solar

La FECEC, Junts contra el Càncer organitza anualment la Campanya de protecció solar en els mesos d’estiu per tal de concienciar la població sobre el càncer de pell. Els eixos d’aquesta campanya són:

Campanya Setmana sense Fum

La Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC). A Catalunya, l’organitza l’Agència de Salut Pública (ASPCAT) en el context del programa SumaSalut, conjuntament amb diverses entitats i organitzacions, entre les quals es troba la FECEC, Junts contra el Càncer.

Campanya ‘Nassos contra el càncer’

La campanya “Nassos contra el càncer” de la FECEC, Junts contra el Càncer va destinada a tothom qui vulgui participar en les curses de Sant Silvestre que s’organitzen cada any a diferents municipis de Catalunya a finals de desembre. A Catalunya aquesta cursa també rep el nom de Cursa dels Nassos, en referència al Home dels Nassos, un misteriós i mític personatge que sali en aquesta data i que té tants nassos com dies de l’any.

Campanya ‘Posem-li pebrots al càncer’

Aquesta campanya de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) s’organitza juntament amb supermercats Condis. “Posem-li pebrots al càncer” consisteix en la venda de bosses de pebrots entre els clients de la cadena a un preu simbòlic d’un euro i mig.

Dies Mundials contra el Càncer

4 de febrer: Dia Mundial contra el Càncer

La jornada del Dia Mundial del Càncer és una iniciativa de la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a la qual la FECEC, Junts contra el Càncer s’hi adhereix i difón a Catalunya. L’objectiu és sensibilitzar sobre el càncer a la població mundial, amb especial incidència en la prevenció, així com incidir a governs i individus d’arreu per tal que es prenguin mesures per lluitar contra la malaltia.

El lema de 2022-2024 és “Per unes cures més justes”

Amb aquest lema, la campanya pretén conscienciar de la manca d’equitat en l’accés a l’atenció oncològica arreu del món.

Altres jornades en els quals fem incidència des de la FECEC, Junts contra el Càncer per tal de sensibilitzar la població vers la malaltia:

  • 31 març: Dia Mundial del Càncer de Còlon
  • 25 – 31 de maig: Setmana Europea contra el càncer
  • 11 juny: Dia Mundial del Càncer de Pròstata
  • 13 juny: Dia Mundial del Càncer de Pell
  • 17 novembre: Dia Mundial del Càncer Pulmó
  • 19 octubre: Dia Mundial del Càncer de Mama