Inici > Vacuna del virus del papil·loma humà

Vacuna del virus del papil·loma humà

El virus del papil·loma humà (VPH) és un virus molt freqüent i es caracteritza per infectar la pell i les mucoses tant d’homes com de dones. Sota aquest nom s’engloben més de 100 tipus de virus diferents i poden ser causa de lesions benignes o de lesions malignes.

Els tipus de VPH que infecten els genitals, l’anus, la boca i faringe es transmeten mitjançant les relacions sexuals. Alguns d’aquests virus poden provocar càncer de coll uterí, de vulva, de penis, de vagina, d’anus o de boca i faringe. 

Sense una infecció prèvia per VPH no es pot desenvolupar càncer de coll uterí, però haver-ne estat infectada no vol dir que s’hagi de desenvolupar el càncer ja que el 90% de les infeccions es curen de manera espontània, sense fer cap tractament.

Actualment es disposa d’una vacuna per evitar la infecció dels tipus de virus papil·loma humà (VPH) responsables del 70% dels càncer de coll d’úter. En ser administrada, aquesta vacuna estimula la creació de defenses davant dels tipus de virus que inclou.

La vacunació es pot iniciar a partir dels 9 anys d’edat i no hi ha edat límit per vacunar-se. La vacuna està inclosa en el calendari de vacunacions sistemàtiques del Departament de Salut i s’administra als centres educatius a tot l’alumnat de 6è de primària, noies i nois d’11 i 12 anys. 

A més de la vacunació dels nois i noies de 12 anys dins del programa de vacunació escolar, a Catalunya, la vacunació contra el VPH també està finançada per a determinats col·lectius, com ara dones amb lesions precanceroses greus, dones i homes afectats per certes malalties, com per exemple el VIH, o persones treballadores del sexe.

Font: Canal Salut