L’ansietat generalitzada, associada a major mortalitat per càncer en homes

Els homes que pateixen ansietat generalitzada tenen un risc, dues vegades superior, de morir per càncer que els que no pateixen el trastorn. No obstant això, aquesta associació no es produeix en dones, segons un estudi presentat al Congrés del Col·legi Europeu de Neuropsicofarmacologia (ECNP), que se celebra a Viena.

tumor colon

L’anàlisi, dirigit per Olivia Remes, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), es va basar en les dades de les gairebé 16.000 persones que van participar en un estudi prospectiu sobre càncer al comtat britànic de Norfolk. Els investigadors van poder relacionar els homes amb trastorn d’ansietat generalitzada durant el període que va de 1996 a 2000 amb els registres de defuncions durant els 15 anys següents, identificant d’aquesta manera a aquells individus amb la patologia psiquiàtrica que van morir per un càncer.

Van comprovar que 126 dels 7.139 homes participants i 215 de les 8.799 dones van patir ansietat generalitzada en aquests 15 anys i que 796 homes i 648 dones van morir per càncer. Els homes amb el trastorn mostrar una probabilitat més de dues vegades superior de morir per càncer que els que no van patir ansietat (quocient de riscos instantanis o HR: 2,14), però aquesta associació no es va constatar en dones (quocient de riscos instantanis o HR : 1,03).

Aquesta anàlisi és la més àmplia sobre ansietat i mortalitat per càncer realitzat fins a la data, segons recalca aquesta associació i es va mantenir fins i tot tenint en compte nombrosos factors addicionals, com edat, malalties cròniques, patologies psiquiàtriques greus, tabaquisme, alcoholisme , activitat física i medicació.

Ara per ara, no es pot establir una relació de causalitat ni tampoc dilucidar per què només es dóna en homes: “És possible que els homes amb ansietat tinguin un estil de vida o altres factors que incrementin el risc i que nosaltres no haguem tingut en compte per complet. en tot cas, aquesta associació planteja moltes preguntes i la societat hauria de considerar l’ansietat com un senyal d’alerta de mala salut “.