La Fundació Kālida participa en un estudi per avaluar l’eficàcia de l’artteràpia en la millora de persones amb càncer

L’estudi permetrà comprovar si l’artteràpia serveix per reduir els nivells d’ansietat i depressió. L’objectiu d’aquests tallers és que els usuaris puguin expressar les seves emocions a través del procés creatiu i contribuir a millorar el seu benestar emocional.

Artterapia-KAlida-300x251

La Fundació Kālida de Sant Pau, juntament amb sis hospitals i institucions sanitàries catalanes més, participa en un estudi multicèntric, que permetrà avaluar l’eficàcia dels tallers d’art en els nivells d’ansietat i depressió de les persones que pateixen càncer. La investigació pretén comprovar si l’artteràpia pot ser una intervenció efectiva per ajudar als pacients oncològics a millorar el seu benestar emocional. Hi formen part a més de Kàlida, tres centres de l’Institut Català d’Oncologia (ICO Hospitalet, ICO Badalona i ICO Girona), l’Hospital Clínic de Barcelona, el Consorci Sanitari del Maresme i el Consorci Sanitari de Terrassa. L’estudi està impulsat per la Fundació Nous Cims i liderat per la Fundació Althaia.

Com s’elabora aquest estudi?

En total, 432 persones diagnosticades de càncer participaran en aquesta investigació. Aquests proposen un espai de trobada amb un mateix, on poder dialogar amb diferents llenguatges artístics, amb l’objectiu de promoure la integració emocional i buscar noves maneres d’incorporar experiències difícils a través de les capacitats de creació. Per poder-hi participar, no cal tenir coneixements previs en el camp artístic.

Per elaborar l’estudi, cada centre s’encarregarà de gestionar un grup de persones en tractament a la unitat o servei d’oncologia del mateix hospital. La investigació comptarà amb dos grups: un grup format per usuaris que rebran l’atenció habitual prevista en el seguiment de la persona amb càncer, i que se’ls oferirà de participar en els tallers un cop finalitzin la seva col·laboració; i un grup que participarà en dotze sessions d’art guiades per art terapeutes amb formació acreditada. D’aquesta manera es podran analitzar els resultats de cada grup d’usuaris i valorar l’efectivitat dels tallers.

Les persones que participaran en els tallers rebran una caixa amb material que els servirà per expressar les seves emocions mitjançant diversos llenguatges artístics. Les sessions estan dividides en tres etapes. Es començarà per un primer contacte, en què es parlarà de les inquietuds dels participants. A continuació, es farà una activitat de relaxació i d’introspecció que permetrà posar-se en disposició de treball. Seguidament, es durà a terme una proposta encaminada a la producció artística, ja siguin arts plàstiques (pintura, dibuix, escultura, fotografia, collage…), expressió escrita (poesia i/o narració), música, expressió corporal, teatralització, etcètera.

L’última part de la sessió es dedicarà a la reflexió, ja que es posaran en comú les vivències que s’han experimentat, posant-hi paraules, dialogant amb la terapeuta i trobant nous significats a les emocions sentides. Les sessions es duran a terme de forma online per evitar el risc de contagi de la Covid-19, amb la intenció de canviar-ho a format presencial quan les condicions epidemiològiques ho permetin.

El càncer es considera un esdeveniment de gran impacte en la vida de les persones, i pot produir l’aparició de pors, temors i incerteses, circumstàncies que poden generar diversos graus d’estrès i malestar emocional que poden dificultar el procés de tractament. Cada persona afronta la malaltia d’una manera diferent, i amb aquest estudi es pretén comprovar que l’art pot ser una intervenció efectiva per millorar el benestar emocional dels usuaris i aconseguir millorar les seves capacitats d’afrontament de la malaltia, la seva qualitat de vida i reduir els nivells d’ansietat i depressió.