Radó, el gas invisible que pot causar càncer de pulmó

gas-radó

Aprofitant que el gas radó és un tema d’actualitat, recuperem les informacions que la FECEC Junts contra el Càncer ha elaborat per parlar d’aquest gas invisible, segona causa de càncer de pulmó després del consum de tabac.

El gas radó ni s’olora ni es veu, però és la principal font de radioactivitat natural. Com a segona causa del desenvolupament de tumors cancerigens als pulmons (entre el 3 i el 14% dels casos), la inhalació de gas radó provoca prop de 140 morts cada any a Catalunya. La presència del gas radó als habitatges procedent del subsòl afecta, sobretot, els situats a soterranis i semisoterranis, a més de a les plantes baixes. Per aquest motiu, el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) obliga a construir edificis amb les mesures necessàries contra el radó.

D’altra banda, el trasllat de la directiva de la Unió Europea (UE) sobre el radó, aprovada el 2013, ha arribat a Espanya el gener d’enguany, amb l’aprovació del Pla Nacional contra el Radó.

PUNT INCLÒS AL CODI EUROPEU CONTRA EL CÀNCER

El Codi Europeu contra el Càncer, document elaborat per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de l’OMS (IARC, en les seves sigles en anglès), conté 12 mesures per reduir el risc de patir càncer. El novè punt està dedicat al gas radó:

“Esbrineu si esteu exposats a la radiació procedent d’alts nivells naturals de radó a la vostra llar i preneu mesures per reduir-los.”

RADÓ INTERIOR I CÀNCER DE PULMÓ

La FECEC Junts contra el Càncer ja parlava el 2019 sobre el perill del gas radó com a causant de càncer de pulmó en aquest article al blog escrit per Alberto Ruano, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universidad de Santiago de Compostela.

MAPA DE LES ZONES D’ESPANYA MÉS AFECTADES PEL RADÓ

El Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha elaborat un mapa on es poden veure les zones d’Espanya on hi ha més presència de gas radó. A Catalunya, les comarques del Maresme, la Selva i part dels Pirineus són les àrees més afectades.