Vint-i-sis equips nedaran la 7ª Oncoswim d’Oncolliga Girona

Vint-i-sis equips d’entre quatre i cinc nedadors i nedadores es llençaran a l’aigua el pròxim 27 de maig per participar a la setena edició de l’ONCOSWIM, la travessia solidària de 30 km de natació en aigües obertes organitzada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona per recaptar fons per a la recerca del càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius i que afecta sobretot a dones joves.

Captura de pantalla 2023-05-25 123253Foto: David Fajula.

Per participar a l’Oncoswim, els equips han de fer un donatiu mínim de 600 euros, tot i que la majoria supera amb escreix aquesta aportació. Fins al moment hi ha recaptats prop de 55.000 euros, però el comptador no s’aturarà fins al mateix dia de la prova. A aquestes aportacions s’hi sumen els donatius a Dorsal 0 i les inscripcions a la MILLA SOLIDÀRIA, una nedada més popular que se celebra el mateix dia a la tarda, entre Llafranc i Calella de Palafrugell (1,6 km). Les inscripcions per aquesta prova es poden fer online a www.oncoswim.cat o el mateix dia presencialment.

Els diners que es recaptin amb l’ONCOSWIM i la MILLA SOLIDÀRIA es destinaran a la investigació del càncer de mama triple negatiu (70%) i al sosteniment dels serveis d’ajuda als malalts de càncer i familiars que ofereix l’Oncolliga (30%).

Un repte molt exigent

La travessia ONCOSWIM manté la mateixa estructura que en edicions anteriors, amb sortida a l’Estartit i arribada a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. En total, 30 km de natació en aigües obertes que cada equip tria si vol fer nedant tots junts alhora o fent relleus.

Es tracta d’una prova molt exigent físicament, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, cada equip anirà acompanyat en tot moment per una embarcació de suport amb patró.

La sortida es farà de manera esgraonada a primera hora del matí des del port de l’Estartit, i la previsió d’arribada del primer equip a la platja de Port-Bo, a Calella de Palafrugell, és cap a les 16.00 h. A l’arribada, hi haurà un avituallament a càrrec dels voluntaris d’Oncolliga a Palafrugell.

Més de 180.000 euros per a la recerca

L’ONCOSWIM està compromès des de la primera edició, l’any 2016, amb la investigació del càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. Els donatius es destinen a finançar la recerca que du a terme TargetsLab, un equip d’investigadors multidisciplinari de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut Català d’Oncologia – ICO Girona i l’Hospital Dr. Josep Trueta, liderat per la doctora en bioquímica Teresa Puig i l’oncòloga Gemma Viñas. En total, amb les sis edicions celebrades fins ara, l’ONCOSWIM ha finançat aquesta línia d’investigació amb 180.000 euros.

Els primers resultats preliminars de l’estudi sobre el càncer de mama triple negatiu en pacients quimioresistents que du a terme TargetsLab s’han presentat aquest mes de maig al Congrés Internacional Europeu de Càncer de Mama que s’ha celebrat a Berlín.