Una nova tècnica amb llum reforça la quimioteràpia i evita efectes secundaris

Una nova tècnica que empra llum per activar la quimioteràpia en les cèl·lules tumorals podria millorar l’eficàcia en les teràpies oncològiques evitant efectes secundaris.

quimio_1

Si es desenvolupa aquesta estratègia de fotofarmacología, un ampli espectre de tumors es tractarien amb una precisió sense precedents, simplement fent que les teràpies disponibles es tornin sensibles a la llum. Aquesta via resultaria molt més ràpida que el convencional camí de descobriment i aprovació de nous fàrmacs.

La majoria dels fàrmacs quimioteràpics més emprats són inhibidors que interfereixen amb la funció de determinats microtúbuls cel·lulars. El problema és que aquests elements no són específics de les cèl·lules tumorals, d’aquí els efectes indesitjats en les cèl·lules sanes. Per això, els tractaments amb citotòxics s’administren en dosis més baixes de la seva potencial eficàcia.

El mètode que ha desenvolupat el grup d’Oliver Thorn-Seshold, de la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic (Alemanya), i que es publica a Cell, consisteix a controlar òpticament als inhibidors dels microtúbuls. Explicat de forma gràfica, han localitzat un element fix estructural clau en l’activitat biològica del fàrmac i l’han substituït per una mena de frontissa que s’obre o tanca en resposta a la llum.

Els elements emprats, anomenats fotostatinas, inhibeixen la proliferació i supervivència de les cèl·lules cap a les que es dirigeix ​​la llum, mentre que les cèl·lules veïnes queden intactes. Ja que actuen en una subunitat microtubular pròpia de tot tipus de cèl·lules, animals i vegetals, els científics destaquen que podran emprar-se en una àmplia varietat d’organismes i processos patològics.

Posats a imaginar, els autors d’aquest estudi ideen un futur en què els pacients portin ulleres tintades per tractar els tumors oculars, o que aquells amb melanoma es col·loquin una bena que il·lumini el càncer. Els tumors interns podrien tractar-se amb un dispositiu implantable de LED, que durant diversos minuts potenciï l’efecte de la quimioteràpia en el lloc de la neoplàsia.