Una nova investigació demostra que es pot tractar i personalitzar el càncer de pròstata

Una investigació liderada per experts del Centre de Càncer Memorial ha demostrat per primera vegada que es poden cultivar al laboratori organoides derivats de tumors de càncer de pròstata humà, donant als científics una nova eina per provar fàrmacs contra el càncer i personalitzar el tractament.

Els organoides són estructures tridimensionals compostes per cèl·lules que s’agrupen i organitzen espacialment com un òrgan. Els investigadors, han provat amb èxit aquests organoides de càncer de pròstata a partir de biòpsies de pacients amb càncer de pròstata metastàtic i de cèl·lules tumorals circulants del pacient.

L’estructura de la histologia, o teixit, dels organoides de càncer de pròstata és molt similar a la mostra de la metàstasi de la qual procedeixen. La seqüenciació de les mostres de metàstasi i els organoides aparellats mostra que cada organoide és genèticament idèntic al càncer del pacient.

Amb la incorporació d’aquests organoides de càncer de pròstata, l’equip ha duplicat de manera efectiva el nombre de línies cel·lulars de càncer de pròstata existents. Això vol dir que ara hi ha un nou recurs que captura la diversitat molecular del càncer de pròstata.

Aquesta serà una eina valuosa que es pot utilitzar per provar la sensibilitat dels fàrmacs. En el futur, és possible que es puguin provar els fàrmacs en organoides d’un pacient abans d’administrar al malalt per personalitzar realment el tractament.