Una nova guia per afrontar el càncer de còlon

Investigadors de l’IRB de Barcelona descobreixen com afinar el pronòstic d’aquests tumors

El càncer de còlon és imprevisible. Al voltant del 40% de les persones que pateixen un tumor localitzat en aquesta zona de l’intestí pateixen recaigudes en forma de metàstasi sense que, fins ara, la ciència hagi estat capaç de determinar clarament quins són els casos amb més risc.

pronòstic tumors càncer de còlon

En els últims anys s’han desenvolupat classificacions moleculars que permeten catalogar els pacients en funció del pronòstic que tenen, tot i que encara són millorables. Una investigació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona(IRB)  ha aconseguit ara avançar un pas més en aquesta línia i donar llum sobre què permet saber com es comportarà un tumor en el futur. La qüestió de fons no es troba en les cèl·lules malignes, asseguren els investigadors en les pàgines de Nature Genetics, sinó en les cèl·lules sanes que envolten el tumor, l’anomenat estroma.

“La clau està en la capacitat del tumor de pervertir el seu entorn. El càncer de còlon reapareix en forma de metàstasi en aquells pacients en què les cèl·lules tumorals són capaces d’exercir aquesta influència en les cèl·lules que l’envolten”, explica Eduard Batlle, investigador de l’IRB i principal signant del treball. “La base de les classificacions està, per tant, en si l’estroma del tumor està alterat o no”, subratlla.

Després d’estudiar el perfil genètic de prop de 1.000 tumors de pacients de tot el món, els investigadors van comprovar que la molècula TGF-beta complia un paper fonamental a l’hora de ‘corrompre’ les cèl·lules veïnes. No és la primera vegada que s’assenyala amb el dit a aquesta molècula que intervé en el creixement i la divisió cel·lular. Altres estudis ja han demostrat la seva ‘culpabilitat’ en l’expansió del càncer de mama.

Segons expliquen els investigadors, TGF-beta estableix una comunicació amb les cèl·lules que envolten el tumor i les incita a desenvolupar alteracions que afavoreixen la disseminació tumoral. Per avançar un pas més en el seu treball, aquests científics van desenvolupar tumors en miniatura al laboratori a partir de mostres de pacients i van demostrar que, si es bloquejava l’acció de TGF-beta, també es frenava la progressió del tumor.

“Proposem que s’explori la possibilitat d’usar inhibidors de TGF-beta per al tractament del càncer de còlon“, reclama Batlle. En aquest sentit, l’investigador anima la indústria farmacèutica i als oncòlegs perquè s’uneixin i investiguin “una teràpia que pot ser beneficiosa per als pacients”. D’altra banda, l’IRB està ultimant els detalls d’un test diagnòstic que permetrà identificar els pacients amb càncer de còlon que tenen més probabilitats de desenvolupar una metàstasi.

L’eina, anomenada Colostage, està dissenyada per detectar si l’entorn tumoral, l’estroma, està alterat, fet que, segons Batlle, serà fonamental “per a realitzar una millor estimació del risc i orientar l’oncòleg”. Analitzant els gens que s’expressen en el ‘ambient veí’ del tumor, aclareix, es pot esbrinar quins pacients tenen més risc de recaiguda. En aquests malalts, afegeix, es pot planificar un seguiment més estret i plantejar una teràpia més agressiva.

De la mateixa manera, aquesta capacitat d’afinar en el diagnòstic també pot evitar que molts pacients se sotmetin a sessions de radioteràpia o quimioteràpia de forma innecessària. La prova de concepte d’aquest test “estarà a punt en els pròxims sis mesos”, tot i caldrà un “camí molt llarg” de proves i autoritzacions abans que estigui disponible a les consultes dels hospitals, recorda Batlle.