Una gota de sang per revolucionar el tractament del càncer

Avui és el dia mundial contra la malaltia, i es pot dir que durant l’últim any sí que s’ha fet un salt qualitatiu i s’ha consolidat un canvi de paradigma que passa per validar un nou mètode d’anàlisi a partir d’una sola gota de sang. “La biòpsia líquida ha arribat per quedar-se, sens dubte, i serà una fita important per a molts tipus de tumors i situacions diferents”, diu la responsable del laboratori de genòmica del càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Ana Vivancos.

La doctora Vivancos comprova l’estat de la màquina, capaç de detectar mutacions tumorals en una gota de sang. / MANOLO GARCÍA
La doctora Vivancos comprova l’estat de la màquina, capaç de detectar mutacions tumorals en una gota de sang. / MANOLO GARCÍA

La història comença el febrer del 2015, quan l’hospital va anunciar que es convertia en el primer del món a incorporar, de moment només per a investigació, una màquina de la companyia Sysmex. A partir de només 4 mil·lilitres de sang, i després d’un procés que dura dos dies, el giny és capaç d’amplificar un milió de partícules perquè els investigadors vegin exactament quin tipus de mutació presenta cada tumor.

De moment, el centre només ho ha provat en prop de 450 malalts amb càncer colorectal que han fet una primera metàstasi, i gràcies a això han pogut demostrar que la biòpsia líquida pot arribar a ser igual de fiable que la biòpsia tradicional, i que presenta nombrosos avantatges, com ara no haver d’intervenir quirúrgicament el malalt per extreure-li una mostra del teixit.

Vivancos explica que l’Institut vol iniciar ara estudis per als tumors de pulmó i de mama. Tot i que es tracta d’una anàlisi que només es pot aplicar sobre mutacions de càncer ja conegudes amb l’objectiu de saber quins fàrmacs funcionaran millor, és la peça clau per aplicar la medicina personalitzada de la qual fa tant de temps que es parla.

És a dir, no es tracta de saber si algú patirà un càncer a partir d’una mostra de sang, perquè encara ningú ha descobert -potser no existeix- una mutació comuna a tots els tipus de càncer que hi ha al món. Tot i així l’avenç és destacable i té una potencialitat enorme. No en va, el càncer colorectal és el que presenta més incidència a Catalunya, amb prop de 6.000 nous casos a l’any que es convertiran en més de 8.000 l’any 2020, segons les projeccions del departament de Salut.

La nova màquina, que va arribar al VHIO gràcies al seu director, el doctor Josep Tabernero, té una característica diferencial: la possibilitat de fer tantes analítiques com es vulgui. Això permetrà fer “seguiments longitudinals de les mutacions que interessin”, corrobora Vivancos. A més, no és invasiva i, en alguns casos, ha demostrat que informa sobre l’evolució del tumor fins i tot abans que els canvis es manifestin en una imatge radiològica.

A la pràctica, això servirà per avançar un tractament, seguir-lo només quan se sàpiga que és més efectiu, combinar-lo amb d’altres i, fins i tot, espaiar-lo en el temps quan se sàpiga que ha d’arribar una nova recaiguda. “No sé si reduirà la mortalitat, però segur que augmentarà l’esperança de vida i millorarà la qualitat de vida dels pacients”, conclou Vivancos.

El futur del tractament contra el càncer, en qualsevol cas, passa per aquesta tecnologia i les millores que puguin incorporar-s’hi. Tot i que es va desenvolupar a Hamburg (Alemanya) i la idea després la van comprar estatunidencs i japonesos, en només un any l’ús d’aquestes analítiques s’ha multiplicat i ja hi ha màquines a Madrid, Màlaga o Santiago de Compostel·la, però també a França, Alemanya, Itàlia i Austràlia. Pas a pas, la guerra contra el càncer està plena de victòries per la mínima, i també d’algunes desfetes personals, però potser la biòpsia líquida és l’armament revolucionari que estarà present en l’assalt definitiu.

El càncer causa el 25% de les morts a Europa 

Els tumors són la causa del 25% de les morts que es registren cada any a Europa -1,3 milions de decessos-, segons va recordar ahir l’Eurostat. Per països, Hongria i Croàcia és on més morts es produeixen, mentre que Xipre i Finlàndia ocupen la part baixa de la classificació. Espanya està entre els països amb una mortalitat més baixa.