Una combinació de tres fàrmacs inhibeix el creixement del càncer colorectal

Els resultats d’un assaig clínic multicèntric suggereixen que els pacients amb càncer colorectal avançat a causa d’una versió mutada del gen BRAF podrien tractar-se amb una combinació de tres fàrmacs, en lloc d’un únic medicament, tal com passa ara, d’entre els pocs existents per a aquest tipus de malalts que hi ha actualment al mercat.

Investiguen la combinació de fàrmacs contra el càncer de còlon
Test sanguini per detectar el càncer de còlon.

Josep Tabernero, cap del Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), a Barcelona, participa avui al 26è Simposi sobre Dianes moleculars i Terapèutica del Càncer, que s’està celebrant a la Ciutat Comtal.

Durant la seva intervenció el doctor Tabernero presentarà un estudi que està desenvolupant juntament amb experts de diferents països sobre el tractament d’aquest tipus de càncer colorectal mitjançant la combinació d’un inhibidor de BRAF, anomenat encorafenib, un inhibidor del receptor del factor de creixement epidèrmic que inhibeix una altra via implicada en el càncer anomenada PI3K.

Aquests estudis s’estan realitzant dins d’un assaig clínic de fase I en pacients amb càncer colorectal avançat amb mutacions de BRAF. “Entre els 54 pacients inclosos en la part de l’assaig per determinar la dosis observem que la mida dels tumors es va reduir en el 23% dels pacients tractats amb encorafenib i cetuximab, i en el 32% dels tractats amb una combinació dels tres fàrmacs, així com una estabilització de la malaltia en el 54-60% dels casos “, explica Tabernero.

“Si bé no comparem els pacients que rebien aquests tractaments amb els que rebien el convencional, aquests resultats dupliquen els dels pacients que han estat tractats amb teràpies de referència”, prossegueix. I és que, assenyala aquest especialista, “els pacients amb càncer colorectal avançat que presenten tumors amb mutacions de BRAF no responen significativament als tractaments estàndard”, de manera que aquest tipus de tumor té “un mal pronòstic”.

L’expert afegeix que els intents recents d’ús d’un sol fàrmac per inhibir BRAF en tumors colorectals han obtingut resultats “molt pobres”. Des d’aquesta perspectiva, “hem analitzat la seguretat i l’eficàcia d’una nova estratègia terapèutica, combinant dos o tres fàrmacs”, indica l’especialista. “Tot i que encara estem en les fases inicials i es tracta de dades preliminars, aquesta estratègia de combinació mostra una major eficàcia i perllonga el temps de supervivència dels pacients sense que es produeixi una progressió de la malaltia, amb uns efectes secundaris de fàcil tractament”, afirma l’expert.