Una anàlisi de sang pot preveure càncers anys abans d’aparèixer

Una senzilla anàlisi de sang –mitjançant un nou test anomenat Pan Seer– pot permetre detectar el càncer en una gran majoria dels individus que encara no presenten símptomes, però que anys després podran rebre’n la diagnosi.

vacunes cancer

Aquest és l’esperançador resultat d’un estudi de científics xinesos, publicat ahir per ells mateixos a la revista Nature Communications. “Demostrem que cinc tipus de càncer es poden detectar mitjançant el sistema de l’ADN i basat en una analítica de sang convencional”, asseguren. El projecte ha usat plasma extret entre el 2007 i el 2014 a la Xina.

Una part, 414 mostres, eren de participants en la recerca que no tenien càncer cinc anys després de l’extracció. I 191 mostres més es van fer servir en l’estudi en pacients diagnosticats de càncer d’estómac, pulmó, fetge, colorectal o d’esòfag.

Els resultats han evidenciat que l’ús del test de sang Pan Seer marca el càncer en un 88% dels participants que ja estaven diagnosticats. També en va diagnosticar el 95% dels participants sense símptomes ni diagnòstic però que més tard sí que van desenvolupar la malaltia.