Un tractament evita que el fetge gras derivi en càncer

Investigadors de l’Idibaps proposen en un article a Nature Medicine un canvi de paradigma en l’abordatge de l’esteatohepatitis, el grau més avançat de fetge gras no alcohòlic.

El doctor Josep Maria Llovet entre altres investigadors de l’Idibaps, ahir al matí EFE.
El doctor Josep Maria Llovet entre altres investigadors de l’Idibaps, ahir al matí EFE.

Fins ara, es creia que l’acumulació de greix al fetge i la seva inflamació era el procés clau de la malaltia, però en un estudi internacional amb animals han demostrat que, en realitat, el desencadenant és l’acumulació excessiva de plaquetes en aquest òrgan. Utilitzant ratolins, també han pogut comprovar que la inhibició de les plaquetes amb un fàrmac específic evita l’aparició del càncer.

Com si d’una cadena es tractés, l’augment de l’obesitat i la diabetis en la societat occidental ha fet créixer l’incidència del fetge gras. Es calcula que un 25% de la població té aquesta acumulació excessiva, que en un terç dels malalts arriba a provocar la inflamació pròpia de l’esteatohepatitis. Alhora, aquest grau més elevat del fetge gras pot acabar evolucionant cap a carcinoma hepatocelular, que és el responsable d’un 90% dels càncers primaris de fetge.

El doctor Josep Maria Llovet, cap del grup de recerca translacional en oncologia hepàtica de l’Idibaps, sosté que la descoberta sobre el desencadenant de l’esteatohepatitis “suposa un canvi de paradigma” que els permet “plantejar el tractament amb un antiagregant selectiu de plaquetes com a estratègia per prevenir l’aparició del càncer de fetge i la cirrosi en els pacients que tenen aquesta malaltia”.

Els investigadors se centraran ara en la manera de traduir la descoberta en un tractament preventiu contra el càncer per als malalts d’esteatohepatitis i ja proposen una diana terapèutica selectiva, el receptor plaquetari GPIba. “Si es bloqueja té un efecte antiagregant i no es produeix l’activació inflamatòria del fetge”, explica la científica Roser Pinyol. Els investigadors, però, recorden que la prevenció primària és evitar l’obesitat, que afecta un terç de la població a Occident.