Un test de les cèl·lules mare identifica els tipus més agressius de càncer de mama

Analitzar les cèl·lules del càncer de mama per la seva semblança amb les cèl·lules mare podria identificar les dones segons els tipus més agressius d’aquest tumor.

cèl·lules càncer mama

Els investigadors de The Institute of Cancer Research de Londres han descobert que els càncers de mama que tenen una patró d’activitat similar al de les cèl·lules mare adultes tenen una major probabilitat de metastatitzar.

Avaluar el patró d’activitat del càncer de mama en els gens de les cèl·lules mare és una potencial manera d’identificar les dones que podrien necessitar un tractament preventiu intensiu per prevenir la recidiva.

Les cèl·lules mare adultes són cèl·lules saludables que posseeix l’organisme i que no s’han especialitzat en un tipus particular pel que mantenen l’habilitat de poder dividir-se i reemplaçar les cèl·lules deteriorades en parts del cos com l’intestí, la pell o la mama.

Un equip d’investigadors, ha identificat un grup de 323 gens on l’activitat ha aparegut elevada en les cèl·lules mamàries normals en ratolins.

El resultat mostra que les cèl·lules dels càncers de mama agressius triple negatiu són particularment semblants a les cèl·lules mare, tenint en compte les propietats de les cèl·lules mare com ara la capacitat regeneradora per ajudar a créixer i expandir-se. Aquests 323 gens també podrien ser futures dianes per als medicaments contra el càncer.

Aquest estudi és molt important per trobar les maneres d’identificar a aquelles pacients amb un risc major de desenvolupar un tipus més agressiu d’aquesta malaltia, millorant la manera de monitoritzar-la i tractar-la. L’estudi podria dirigir-se a nous tractaments amb un potencial per marcar una diferència real en dones amb aquests tipus de tumors. De la mateixa manera es podria usar per fer tractaments personalitzats.