Un nou tractament aconsegueix doblar l’eficàcia en un dels càncers de mama més agressius

Un estudi internacional coordinat des del VHIO mostra que el trastuzumab deruxtecan atura la progressió del càncer de mama HER2 positiu en el doble de casos que l’actual tractament estàndard

mammography-g83660222b_1920

Un nou tractament mostra més del doble d’efectivitat per aturar la progressió d’un dels càncers de mama més agressius: el HER2 positiu. Es tracta d’una combinació de dos fàrmacs, trastuzumab deruxtecan, que actua sobre les cèl·lules canceroses, però sense danyar el teixit sa.

L’estudi clínic en fase 3, dut a terme per investigadors de diversos països, l’ha coordinat Javier Cortés, investigador del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i director del Centre Internacional de Càncer de Mama (IBCC). S’ha publicat a The New England Journal of Medicine. Els resultats preliminars ja s’havien presentat al setembre al congrés anual sobre recerca en càncer, l’ESMO, el fòrum mèdic sobre càncer més gran d’Europa.

L’objectiu de l’estudi era comparar l’eficàcia i seguretat del tractament estàndard actual per al càncer de mama HER2 positiu, trastuzumab emtansine, amb el trastuzumab deruxtecan. Aquest últim uneix un anticòs (trastuzumab) amb la quimioteràpia (deruxtecan). Enganya les defenses de la cèl·lula tumoral per entrar-hi i actua un cop dins.

L’assaig clínic de fase 3 s’ha fet amb 524 pacients, que van rebre un tractament o l’altre de manera aleatòria. Els resultats indiquen que entre les que van rebre trastuzumab deruxtecan el càncer no havia progressat als 12 mesos en un 75,8%. En el grup que va rebre el tractament estàndard això es va produir en un 34,1%.

La supervivència als 12 mesos era del 94,1% entre les pacients que van rebre trastuzumab deruxtecan i del 85,9% en l’altre grup. A més, en un 16,1% de les que van rebre el nou tractament es va produir una remissió completa, que només es va donar en el 8,7% amb el tractament estàndard. Això, però, no significa que el càncer s’hagi curat.

El fàrmac estava aprovat de manera transitòria per l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i els resultats han fet que l’IBCC el consideri ara el nou tractament estàndard de segona línia per a pacients amb aquest càncer que no han respost del tot al primer tractament.

El HER2 positiu representa el 15% del total de càncers mamaris diagnosticats i és un dels que es considera més agressius.