Un nou test prediu la resposta a la teràpia en càncer de mama

Un grup d’investigadors de l’Hospital Clínic i el Idibaps, de Barcelona, dirigeixen un estudi internacional en què han desenvolupat un predictor genòmic de la resposta del càncer de mama a la quimioteràpia. Aquesta prova de tercera generació, que començarà a validar i utilitzar de forma pionera al Clínic, es basa en les dades produïdes pel test PAM50, de segona generació, i per al que l’hospital barceloní és un dels centres de referència.

cancer mama

L’article, que publica la revista Clinical Cancer Research, ha estat coordinat per Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic de Barcelona, del grup Genòmica translacional i teràpies dirigides a tumors sòlids de l’IDIBAPS i del grup de Genòmica traslacional de la Vall de Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). En l’estudi han participat diversos hospitals d’Espanya dins del grup cooperatiu de càncer de mama Geicam, investigadors de la Universitat de Carolina del Nord (Estats Units), de la Fundació Royal Marsden Trust de Londres, de la Universitat d’Otago (Nova Zelanda) i de la Universitat d’Edimburg (Escòcia).

Prop del 70 per cent dels càncers de mama són hormonosensibles. No obstant això, aquest grup és molt heterogeni des d’un punt de vista clínic i biològic. Des de fa uns anys, la incorporació de test genòmics de segona generació en la pràctica clínica assistencial ha permès identificar un grup de pacients amb un baix risc de recaiguda, que no necessiten quimioteràpia, i un altre grup d’alt risc, que sí que la necessiten. En canvi, el benefici de la quimioteràpia en el grup de pacients amb risc intermedi és incert.

L’equip d’Aleix Prat ha analitzat les dades genòmiques de tumors més de 2.000 pacients amb càncer de mama tractades en vuit estudis clínics. “Els test genòmics de segona generació que estem utilitzant prediuen la supervivència de les pacients amb càncer de mama hormonosensible; aquesta informació és útil per prendre decisions sobre la necessitat d’indicar quimioteràpia. Amb aquest test de tercera generació hem fet un pas endavant i ara ja podem predir directament el benefici que s’obtindrà de la quimioteràpia, així com el de la hormonoteràpia “, explica Prat.

A més, el nou test és especialment útil en un subgrup de pacients amb càncer de mama que tenen un risc intermedi de recaiguda durant els primers 10 anys de seguiment i que representen un terç de les pacients a les quals se’ls realitza un test de segona generació . “Aquest és el grup més difícil de tractar ja que, actualment, no s’ha establert quina és l’opció terapèutica més convenient.

Doncs bé, en aquest context, el test ens ajuda a decantar-nos per un tractament o un altre, o tots dos”, assenyala Prat. “Aquest nou test genòmic ens acosta més a la medicina personalitzada o de precisió, és a dir, proporciona una informació més detallada sobre els beneficis i els riscos de la quimioteràpia i la hormonoteràpia. Aquesta informació també ajuda a donar poder a les pacients en la presa de decisions sobre el seu tractament “, conclou.