Un nou punt de regulació de la biogènesi ribosomal per tractar el càncer

Investigadors del programa Oncobell de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) -Institut Català d’Oncologia (ICO) han descobert un nou rol dels ribosomes 40S lliures com a guardians de la informació genètica necessària per a sintetitzar.

image_content_213906_20170630131843

Aquest mecanisme, que es basa en un complex de ribosomes 40S lliures i la proteïna d’unió a ARN LARP1, és independent del paper dels ribosomes 40S en la síntesi de proteïnes, que pot ser potencialment usat com a teràpia contra el càncer. A més, juntament amb investigadors de l’Institut d’Investigacions August Pi i Sunyer (IDIBAPS), també van descobrir que el complex 40S-LARP1 pot ser un punt potencial d’intervenció per al tractament de la síndrome 5q-, una malaltia genètica esporàdica rara, que demostra estar causalment vinculada a la pèrdua de LARP1 i ribosomes 40S lliures.

“Hem identificat un mecanisme pel qual un subconjunt de ribosomes 40S pot conservar la informació genètica en forma d’ARNm necessària per produir ràpidament nous ribosomes i els factors accessoris necessaris en el procés de la traducció -explica Antonio Gentilella, professor de la Universitat de Barcelona -. En protegir aquesta informació, el ribosoma assegura el seu potencial per reproduir-se i proporcionar la capacitat anabòlica requerida a demanda “.

“Només una porció molt petita dels ribosomes 40S està dedicada a aquesta tasca protectora -afegeix George Thomas, líder del grup del Laboratori de Metabolisme Càncer de ICO-Idibell-. S’estableixen d’una manera que els permet reproduir cada vegada que la cèl·lula envia un senyal oncogènica o mitogènica que els desencadena per fer-ho.

Tenint en compte que les cèl·lules canceroses han d’augmentar dràsticament la quantitat de maquinària ribosomal per proliferar, aquest nou dipòsit de ribosomes es torna extremadament important “. Per tant, la inhibició de la biogènesi ribosòmica està actualment sent considerada com a estratègia terapèutica contra molts càncers.

“Ara tenim una comprensió més profunda d’aquest procés, que pot servir com un important taló d’Aquil·les a explotar en el tractament del càncer assenyala Gentilella-. A més de les teràpies actuals, atacar el complex del reservori 40S-LARP1 idealment eliminaria aquest grup de mARNs responsables de generar nous ribosomes “.