Un nou compost atura la metàstasi del mieloma múltiple

Una substància anomenada ‘olaptesed pegol’ altera el moll de l’os i el fa menys atraient per a les cèl·lules del mieloma, impedint que s’hi instaurin.

Segons un estudi publicat a Cell Reports, científics del Dana-Farber Cancer Institute d’Estats Units, han mostrat que un component específicament desenvolupat pot impedir que el mieloma múltiple es propagui en els ossos dels rossegadors. Els investigadors han estudiat per què les cèl·lules del mieloma s’estableixen a l’os i com podria fer-se menys acollidor.

La metàstasi segueix sent una de les majors complicacions en el tractament per al càncer. Aquest estudi s’ha centrat en el mieloma múltiple perquè és metastàsic per naturalesa. L’equip d’investigadors sabia que la substància SDF-1 és un tipus de proteïna que atrau certes cèl·lules a nous llocs de la medul·la òssia. L’equip va trobar que els rossegadors que tenien un estadi avançat del mieloma mostraven nivells més elevats de SDF-1 en les zones dels ossos en què la metàstasi ja havia tingut lloc.

L’estudi ha detectat que si es canvia l’ambient de la medul·la òssia per fer-la menys receptiva a les cèl·lules del mieloma múltiple, es reduïria l’afinitat d’aquestes cèl·lules impedint la progressió de la malaltia. Els investigadors van trobar que la substància ‘olaptesed pegol’ altera la medul·la òssia, transformant-la en poc atractiva de cara a les cèl·lules del mieloma. El resultat va ser un descens en la progressió de la malaltia i una supervivència prolongada dels animals.