Un ‘kit de tests’ prediu la resistència a la quimioteràpia en càncer de còlon

Oncòlegs de l’Hospital del Mar de Barcelona han identificat cinc noves mutacions genètiques del càncer de còlon que prediuen si hi haurà resistència al tractament quimioteràpic més habitual, de manera que ja són sis les mutacions descrites.

biopsia liquida

Les sis mutacions identificades sobre el gen receptor del factor de creixement epidèrmic (EFGR), publicades a la revista ‘Clinical Cancer Research’, tenen mecanismes de resistència al fàrmac ‘cetuximab’, un anticòs monoclonal que s’administra com a tractament més habitual en els pacients amb càncer de còlon.

Aquestes mutacions apareixen en el transcurs de la malaltia i fan que el pacient deixi de respondre a la quimioteràpia i el tumor creixi perquè les cèl·lules troben rutes alternatives per proliferar. La investigació ha demostrat que els pacients que presenten aquestes mutacions poden respondre a altres fàrmacs disponibles, com el ‘panitunumab i el nou anticòs ‘sym004’ –en fase clínica–.

Les mutacions es poden detectar gràcies a un senzill ‘kit de tests’ que s’incorporarà durant aquest any en diferents hospitals espanyols per ajudar els oncòlegs a proveir el tractament més precís i amb millors expectatives per a cada un dels pacients. Paral·lelament, l’Hospital del Mar ha participat en l’estudi d’un grup d’oncòlegs de la Universitat de Torí (Itàlia), recentment publicat a la revista ‘Nature Medicine’ sobre la monitorització dels pacients.

El treball ha demostrat com la biòpsia líquida permet fer una “fotografia” del moment en què es troba el tumor, les seves mutacions i com està responent al tractament, cosa especialment important per demostrar que els càncers de còlon s’adapten i modifiquen de manera contínua en funció del tractament que reben els pacients.

El treball de recerca de primera línia en càncer de còlon de l’Hospital del Mar ha despertat l’interès d’importants companyies farmacèutiques i biotecnològiques: una beca ‘Grant for Oncology Innovation’ de Merck, dotada amb 380.000 euros, permetrà iniciar un estudi amb 500 pacients per aprofundir en el coneixement d’aquestes mutacions.

En aquest treball també participaran el Grup de Tractament de Tumors Digestius (TTD) i coinvestigadors dels grups d’hospitals com la Vall d’Hebron i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). A més, la multinacional suïssa Biocartis també participa dels resultats del treball i en el 2013 va comprar a l’Hospital del Mar els drets del primer test genètic conseqüència de la primera mutació identificada.