Un fàrmac frena l’avenç d’un tipus de càncer de mama en un 75% de pacients

 

6a0fb028-8ead-4cae-9fd7-512827c4a76a_alta-libre-aspect-ratio_default_0

Un nou tractament podria doblar la supervivència de les dones que pateixen un dels càncers de mama més agressius: el HER-2 positiu. Segons l’estudi clínic –liderat per investigadors de diversos països–, en el 16% dels casos, fins i tot el tumor podria desaparèixer. Es tracta d’un nou fàrmac, el Trastuzumab deruxtecan, que actua sobre les cèl·lules canceroses, però sense danyar el teixit sa. L’objectiu és frenar la progressió del càncer, segons explica Javier Cortés, director del Centre Internacional de Càncer de Mama i coordinador de l’estudi.

“És un anticòs que porta unida la quimioteràpia i només l’allibera un cop és dins la cèl·lula tumoral. Enganyem les defenses i quan som dins del tumor deixem caure la bomba.”

L’assaig clínic s’ha testat en 524 pacients. D’aquestes, les que aleatòriament han rebut el nou medicament, en gairebé un 75% dels casos el càncer no ha progressat ni empitjorat. En canvi, en les que ho han fet per la via estàndard, només s’ha donat aquest bon pronòstic en el 34% de pacients. Entre els resultats també destaca que, en un 16% dels casos, el tumor hauria desaparegut, però –alerten– no és un fàrmac que curi la malaltia.
L’estudi sobre aquest fàrmac, l’assaig Destiny, l’han liderat investigadors de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron, VHIO, i és una de les investigacions més destacades que s’han presentat al congrés anual sobre recerca en càncer, l’ESMO, el fòrum mèdic sobre càncer més gran d’Europa, que s’allargarà fins dimarts que ve.