Un fàrmac aconsegueix allargar la vida de pacients amb metàstasi cerebral

Frenar el ritme de la metàstasi cerebral és possible. Aquesta és la conclusió d’una investigació preliminar que ha provat l’aplicació d’un fàrmac anomenat silibinina, extret del card marià, que aconsegueix allargar la supervivència entre els pacients que pateixen aquesta malaltia. Segons unes proves aplicades únicament a ratolins i 18 persones, es podria triplicar el temps d’esperança de vida, situat actualment al voltant del mig any com a màxim.

cellula-cancer_974312703_9499600_900x406

L’estudi, realitzat per l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (ICO-IBIDGI), s’ha publicat a la revista Nature Medicine i demostraria que es pot allargar la vida dels afectats amb metàstasi al cervell sense causar efectes adversos. La mitjana de supervivència d’aquests pacients se situa entre quatre i sis mesos i, amb les noves investigacions, es podria arribar fins als 15 mesos i mig.

Els autors consideren important l’avenç perquè demostra que es pot tractar “amb èxit” la metàstasi a nivell cerebral independentment del tipus de tumor que l’hagi causat. A més, aquest tipus de procés metastàsic és un dels grans reptes de l’oncologia, com destaca el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), un dels grups implicats en el projecte. També hi han col·laborat l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari de Torí.

L’estudi posa el focus en la utilització de la silibinina com a inhibidora de la molècula STAT3, una proteïna que afavoreix l’avenç del càncer. Un dels investigadors en cap de l’estudi, Manuel Valiente, del Grup de Metàstasi Cerebral del CNIO, destaca en declaracions a Efe que s’ha “demostrat que és possible tractar la metàstasi cerebral amb estratègies que no impliquin directament l’atac a les cèl·lules cancerígenes ‘per se’ sinó de manera indirecta, bloquejant components de l’ambient cerebral que estan alterats”.

Entre el 10% i el 40% dels tumors primaris generen metàstasi al cervell i per això es considera prioritari aportar coneixement en un camp amb escassos avenços on s’acostuma a tractar únicament amb cirurgia i radioteràpia. En aquesta línia, la investigació va posar el focus en l’efecte de la molècula STAT3 sobre una subpoblació d’astròcits reactius de manera molt específica, unes cèl·lules que resulten claus per fer avançar la metàstasi i que, en rebre la sibilinina, quedaven contrarestades.

Els experiments s’han fet primer amb ratolins i després amb 18 pacients gironins afectats per carcinoma de pulmó i metàstasi al cervell, on es va combinar l’aplicació de la silibinina amb el tractament estàndard. Per aquest motiu, donada la baixa quantitat de pacients humans que s’han sotmès a les proves, els autors recorden que ni tan sols s’ha entrat en la fase d’assaig clínic i que calen més experiències a l’hora de confirmar els primers resultats.