Un estudi identifica sis nous gens relacionats amb el càncer d’ovari

El treball, elaborat per més de 200 investigadors d’arreu del món, s’ha publicat a la revista Nature Genetics i ha comptat amb la participació del Programa de Càncer Hereditari de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

Nous gens per combatre el càncer d'ovari

Un equip d’àmbit internacional format per més de 200 investigadors ha publicat a la revista ‘Nature Genetics’ un estudi que identifica sis nous gens associats al desenvolupament del càncer d’ovari, un dels més agressius que es diagnostiquen actualment.

Fins ara, els estudis d’associació del genoma complet, genome-wide association study (GWAS), havien permès identificar dotze al·lels relacionats amb el càncer d’ovari epitelial. La identificació d’aquests sis nous gens ha de permetre millorar la predicció del risc de desenvolupar càncer d’ovari en aquelles pacients portadores de les mutacions genètiques BRCA1 i BRCA2.

A l’estudi, que porta per títol “Identificació de sis nous gens associats al càncer d’ovaris epitelial invasiu”, s’avaluen les associacions d’onze milions de variants genètiques d’un total de 15.437 malaltes sense història familiar, 30.845 casos de persones que no han desenvolupat la malaltia, 15.252 portadores de la mutació BRCA1 i 8.211 portadores de la mutació BRCA2.

Tots aquestes dades s’han combinat en una metanàlisi que han obtingut els resultats que ara s’han presentat.

En el projecte, hi han participat investigadors del Programa de càncer hereditari dels tres centres ICO que han col·laborat amb les dades de més de 1.000 pacients i de les seves històries clíniques familiars. En àmbit de l’Estat espanyol, hi ha participat també el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) i l’Hospital San Carlos de Madrid.