Taller ‘Com protegir del sol els nostres infants’: la pell dels infants és més susceptible a patir cremades solars

Els mecanismes de defensa de la pell dels infants són menys eficaços que els dels adults davant la radiació del sol, cosa que els fa més susceptibles a patir cremades solars, tal com va advertir la pediatra Anna Estapé, durant el taller “Com protegir del sol els nostres infants“, organitzat a Barcelona per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i que va comptar amb la col·laboració dels Laboratoris Pierre Fabre el passat 27 de juny.

El taller està emmarcat dins de la campanya de protecció solar 2024 “Amb el sol, no te la juguis!” que la FECEC Junts contra el Càncer organitza anualment, amb l’objectiu de conscienciar la població que tothom està exposat a patir càncer de pell i que la prevenció és una responsabilitat individual.

“La pell dels infants té unes particularitats específiques que la fan més sensible, sobretot per sota dels 3 anys. La funció de barrera està feblement definida, la pell és més fina, hi ha menys cabells i un pitjor control de la temperatura corporal, entre d’altres. Per aquests motius, la població infantil és un dels grups on més s’ha d’extremar la protecció solar”, va comentar la pediatra Dra. Anna Estapé.

En aquest sentit, la doctora Estapé ha reconegut que el càncer de pell és “poc comú” a la infància, si bé ha recordat que la pell té memòria i que una part important de l’aparició d’aquests tumors es podria evitar amb uns hàbits adequats de fotoprotecció.

La Dra. Estapé va donar consells als assistents sobre com protegir la pell dels més petits i va explicar altres detalls que sovint no es coneixen prou bé sobre com protegir-se efectivament del sol: a quines edats no és recomanable exposar al sol els infants; quina quantitat de crema solar s’ha d’aplicar; què significa el número en el SPF de les cremes solars; com saber quin és l’índex de radiació ultravioleta diària i què significa; o quina és la diferència entre els factors de protecció solar waterproof i water resistant.

I en concret, la pediatra va aconsellar que a l’hora d’escollir un protector solar per a la població infantil es tingui en compte que aquest contingui filtres minerals (davant dels químics), sigui agradable de posar i no resulti enganxós, i aporti una alta protecció, amb un filtre mínim de 30.

Screening de pigues per a adults

La Dra. Júlia Sánchez i Schmidt, cap del Servei de Dermatologia del Consorci Sanitari de Terrassa i col·laboradora de Pierre Fabre, va realitzar un screening de pigues a adults. La dermatòloga aconsella que l’hàbit de fotoprotecció s’adquireixi des del dia del naixement. “Està demostrat que la protecció de les radiacions solars ofereix a l’edat adulta un aspecte cutani més saludable, amb menys taques i menys arrugues. D’altra banda, l’hàbit de protegir-se del sol pot evitar l’aparició de malalties inflamatòries relacionades amb l’exposició solar com la fotosensibilitat, les malalties autoimmunes com el lupus eritematós i l’erupció polimorfa lumínica o la urticària, i les reaccions de fotoal·lèrgia o fototòxia relacionades amb determinats fàrmacs”, afirma la dermatòloga.

Taller de manualitats de protecció solar per als més petits

L’Esplai Arc Iris de Barcelona va col·laborar en l’activitat per als més petits. Els infants van poder elaborar unes viseres solar i també van participar en un joc per conèixer com protegir-se bé del sol durant tot l’any.

Recupera la xerrada aquí: