Sanitat crearà un Sistema de Vigilància del Càncer dins de la Xarxa Estatal de Vigilància en Salut Pública

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat la creació del Sistema de Vigilància del Càncer, que permetrà harmonitzar la informació de la qual es disposa avui dia, coordinar la vigilància del càncer a nivell de totes les comunitats autònomes i, d’aquesta manera, disposar d’una informació de qualitat sobre el càncer per a millorar la recerca i l’avaluació dels programes de control i prevenció.

Així ho ha comentat després de la celebració, ahir, del Dia Mundial contra el Càncer, i durant la clausura de la Cimera Espanyola contra el Càncer, organitzada pel Grup Espanyol de Pacients amb Càncer.

Segons ha dit, enguany s’espera poder aprovar el Reial decret que crearà i regularà la Xarxa Estatal de Vigilància en Salut Pública, que incorporarà un Sistema de Vigilància del Càncer.

El Govern d’Espanya, ha comentat Mónica García, es compromet a eixamplar i enfortir el Sistema Nacional de Salut per a garantir que tots els ciutadans tinguin accés equitatiu a proves de cribratge, a tractaments assequibles, a atenció psicològica i a una xarxa d’atenció integral, assegurant que pacients i llargs supervivents rebin la cura oncològica que necessiten.

Així mateix, ha recalcat, per al Ministeri de Sanitat és un compromís ferm prioritzar el reconeixement de l’especialitat de Genètica dins de la Formació Sanitària Especialitzada. Segons la ministra, la creació d’aquesta especialitat, al costat de la posada en marxa i ampliació del catàleg comú de proves genètiques, ens permetran millorar l’abordatge del càncer.

En el pla europeu, després d’haver aprovat el dret a l’oblit oncològic, s’està treballant en l’aprovació del primer Codi de Conducta de la Unió Europea perquè els supervivents puguin viure sense estigma ni discriminació a causa del seu historial mèdic.

Desafiaments

A Espanya, s’estima que la incidència de càncer per al 2040 abast els 341.000 casos i entre un 30 i un 50% d’aquests casos són evitables. Per això, segons Garcia, la prioritat del Ministeri de Sanitat i del Govern d’Espanya és abordar la malaltia des de la prevenció dels factors de risc, la reducció de les desigualtats socials i l’augment de la participació en els cribratges.

“Sabem que el càncer s’acarnissa amb aquelles persones de menor renda o nivell educatiu, que a més de tenir una participació menor en comparació en programes de detecció precoç, tenen una exposició major a factors de risc com l’alimentació no saludable, la contaminació o el consum d’alcohol i tabac”, ha explicat la ministra.

Per això, Mónica García considera que “tenim el deure d’abordar de manera multidisciplinària la lluita contra el càncer i això implica, necessàriament, tenir en compte l’impacte de la desigualtat, perquè aquelles persones que més sofreixen aquesta malaltia no es quedin enrere”.

Gràcies a l’Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut, consensuada amb totes les comunitats autònomes, així com el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, s’estan duent a terme accions per a millorar aquest abordatge integral de prevenció primària, cribratge, diagnòstic, tractament i qualitat de vida.

Tabaquisme

Paral·lelament, ha indicat la ministra de Sanitat, és necessari assumir el repte de fer un pas endavant en la lluita contra el tabaquisme. Per això, el Govern d’Espanya es compromet a ser pioner en la batalla contra el tabaquisme, guanyant més espais sense fum per a protegir els no fumadors del fum d’altres i garantir més anys de vida, i anys amb un millor estat de salut. I es vol abordar amb prioritat les noves modalitats de fumar, que s’estan convertint en la porta d’entrada cap a l’addicció al tabac tradicional, especialment entre els més joves.

Font: La Moncloa