S’aconsegueix reduir en un 90% els tumors de bufeta utilitzant nanorobots

La investigació, realitzada en ratolins, mostra com aquestes diminutes nanomàquines s’impulsen amb urea present a l’orina i es dirigeixen específicament al tumor, atacant-lo amb un radioisòtop que transporten a la seva superfície. El treball, liderat per l’IBEC i el CIC biomaGUNE, obre la porta a nous tractaments més eficients per al càncer de bufeta.

El càncer de bufeta té una de les taxes d’incidència més elevades del món, sent a més el quart tumor més freqüent en homes. Tot i no tenir una elevada mortalitat, gairebé la meitat dels tumors de bufeta tornen a aparèixer al cap de 5 anys, de manera que es requereix una vigilància continuada del pacient, amb freqüents visites a l’hospital i la necessitat de repetir el tractament. Per tot això, el càncer de bufeta és un dels més costosos de curar.

Els tractaments actuals que impliquen l’administració de fàrmacs directament a l’interior de la bufeta han demostrat bones taxes de supervivència, però una eficàcia terapèutica baixa. Una alternativa prometedora és l’ús de nanopartícules, capaces de fer arribar l’agent terapèutic directament al tumor. En especial, destaquen els nanorobots, nanopartícules amb capacitat d’autopropulsar-se per l’interior del cos.

Ara, un estudi publicat a la prestigiosa revista Nature Nanotechnology mostra com un equip de recerca ha estat capaç de reduir en un 90% la mida de tumors de bufeta en ratolins administrant una sola dosi de nanorobots propulsats per urea.

Aquestes diminutes nanomàquines estan formades per una esfera porosa de sílice. En la seva superfície, incorporen diversos components amb funcions específiques. Un d’ells és l’enzim ureasa, una proteïna que reacciona amb la urea, present a l’orina, fent que la nanopartícula sigui capaç de propulsar-se. Un altre component clau és el iode radioactiu, un radioisòtop utilitzat comunament per al tractament localitzat de tumors.

El treball, liderat per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el CIC biomaGUNE i desenvolupat amb la col·laboració de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), obre la porta a nous tractaments per al càncer de bufeta, que redueixin el temps d’hospitalització, cosa que implicaria un menor cost i una major comoditat per al pacient.

“Amb una sola dosi veiem una disminució del 90% del volum del tumor. És molt més eficient, tenint en compte que l’habitual en pacients amb aquest tipus de tumors és que vagin entre 6 i 14 vegades a l’hospital. Amb aquest tipus de tractament augmentaríem l’eficiència, reduint el temps d’hospitalització i el cost del tractament.” Explica Samuel Sánchez, professor d’investigació ICREA a l’IBEC i líder de l’estudi.

El següent pas, en el qual ja està treballant l’equip, és estudiar si aquests tumors tornen a aparèixer després del tractament.

Font: IBEC