La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) aquest nou any 2024 amb molta il·lusió i amb el ferm compromís de continuar treballant per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies, la prevenció i la divulgació de la malaltia, el foment del voluntariat i el suport a les entitats federades.
MILLORA DE LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES AMB CÀNCER I ELS SEUS FAMILIARS I DESPRÉS DEL CÀNCER
La FECEC treballarà enguany intensament en continuar sent font d’informació sobre la malaltia, oferint informació d’utilitat a les persones que han estat diagnosticades de càncer, així com oferint-los informació i serveis per a l’etapa que s’obre un cop han superat la malaltia.
En concret, la FECEC té el repte de continuar fent incidència perquè s’aprovi la llei del retorn a la feina per a les persones que han passat una malaltia greu o carcinoma que garanteixi els drets i la protecció del col·lectiu amb un retorn progressiu al lloc de treball. També continuarà treballant per a la correcta implementació del Reial Decret Llei per al Dret a l’Oblit Oncològic, aprovat a Espanya el passat estiu.
També s’està treballant en una 2a edició del Baròmetre Càncer i Treball a Catalunya, amb el qual es podrà copsar i valorar l’estat actual de les persones diagnosticades del càncer en el seu entorn laboral.
PREVENCIÓ I DIVULGACIÓ DE LA MALALTIA
El Codi Europeu contra el Càncer marca els 12 punts clau per a la prevenció de la malaltia. La FECEC, Junts contra el Càncer, seguirà amb totes les seves accions i campanyes per informar i recordar la població la necessitat de seguir-los per evitar el risc de patir càncer. L’evidència científica ha demostrat que una bona alimentació, realitzar activitat física regular, no fumar i protegir-se correctament de les radiacions solars són 4 de les formes més importants de prevenir la malaltia. En aquestes qüestions continuarà la FECEC fent incidència amb diferents accions al llarg de l’any.
FOMENT DEL VOLUNTARIAT
Un dels reptes per 2024 respecte al voluntariat en l’àmbit oncològic és el necessari relleu generacional de les persones voluntàries, ja que el perfil actual dels voluntaris i voluntàries se situa en dona major de 65 anys.
A banda de continuar amb les formacions per a persones voluntàries, al mes de maig se celebrarà la 20a Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic, acte que té com a objectiu reconèixer la tasca valuosa d’aquestes persones i que servei d’espai de trobada dels diferents voluntaris i voluntàries de les entitats membres de la FECEC.
SUPORT A LES ENTITATS
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer també continuarà donant suport a les seves 16 entitats federades, oferint-les representació en diferents òrgans i institucions per desenvolupar el rol d’interlocució amb les administracions públiques; formació als professionals; difusió de les seves activitats; ajudant-les en la seva transformació digital; i donant-les suport en la captació de fons.