Què i com menjar durant el càncer: recepta per atenuar la disgèusia

Alguns pacients amb càncer tenen la sensació d’alteració del gust durant el tractament. Es denomina mèdicament com a disgèusia. Pot aparèixer un gust metàl·lic, amarg o una desaparició total o parcial dels sabors. Us parlem sobre aquest efecte secundari i compartim una recepta per atenuar-lo de la mà de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Xarxa Audiovisual a ‘Què i com menjar durant el càncer’.

Captura-de-pantalla-2023-03-22-172401

La disgèusia pot alterar de manera significativa les ganes de menjar i el plaer que suposa el menjar. Alguns dels aliments més habituals que poden veure alterat el seu sabor són la carn i el peix, així que intenteu emmascarar-ho amb condiments o salses. Un bon truc és tastar aliments o plats a què no estigueu acostumats, com d’altres països o combinacions de dolç i salat en un mateix plat. Si apareix el sabor metàl·lic, utilitzeu cítrics tipus taronja, llimona o kiwi. En cas de desaparició o disminució dels sabors, utilitzeu condiments més intensos. Una bona higiene bucal abans i després de cada àpat també us pot ajudar.

Compartim aquesta recepta per atenuar la disgèusia: crestes fredes d’ou dur.

El projecte ‘Què i com menjar durant el càncer’ és una producció de la Xarxa Audiovisual Local i elaborat en col·laboració amb institucions de referència en oncologia, nutrició i recerca com la Fundació Alícia, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB). Més informació en aquest enllaç.