‘Què i com menjar durant el càncer. Efectes secundaris: disgèusia

Alguns pacients tenen la sensació d’alteració del gust durant el tractament del càncer. Es denomina mèdicament com a disgèusia. La disgèusia pot alterar de manera significativa les ganes de menjar i el plaer que suposa el menjar. L’ICO fa unes recomanacions per atenuar aquest efecte secundari en aquest vídeo de ‘Què i com menjar durant el càncer’, projecte de la Xarxa Audiovisual Local.

Pot aparèixer un gust metàl·lic, amarg o una desaparició total o parcial dels sabors. Alguns dels aliments més habituals que poden veure alterat el seu sabor són la carn i el peix, així que intenteu emmascarar-ho amb condiments o salses. Un bon truc és tastar aliments o plats a què no estigueu acostumats, com d’altres països o combinacions de dolç i salat en un mateix plat. Si apareix el sabor metàl·lic, utilitzeu cítrics tipus taronja, llimona o kiwi. En cas de desaparició o disminució dels sabors, utilitzeu condiments més intensos.

Una bona higiene bucal abans i després de cada àpat, pot ajudar. És essencial que el pacient no s’impacienti i continui intentant menjar diferents aliments en diferents moments del dia, ja que moltes vegades el gust es recupera progressivament.

El projecte és una producció de la Xarxa Audiovisual Local i elaborat en col·laboració amb institucions de referència en oncologia, nutrició i recerca com la Fundació Alícia, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB). Més informació en aquest enllaç.