Una nova estratègia pionera al món que fa augmentar un 20% la superació del càncer de pulmó

junts-contra-el-cancer-cancer-de-pulmo

Els resultats d’un estudi del Grupo Español de Cáncer de Pulmón (GECP) i publicat a la revista científica New England Journal of Medicine, confirma que la quimio-immunoteràpia amb nivolumab abans d’operar el càncer de pulmó en estadi III poden fer augmentar un 20% la supervivència a 5 anys dels pacients.

Els tractaments existents actualment només situen la supervivència a 5 anys del 30% d’aquests pacients i aquest tractament la faria augmentar al 70%. Aquest nou tractament beneficiarà 6.000 pacients cada any a Espanya. En concret, es tracta d’una combinació de quimioteràpia i immunoteràpia emprada abans de la cirurgia per a reduir la massa del tumor.

Segons el president GECP i investigador principal d’aquest estudi, Mariano Provencio, “aquest estudi obre la porta a un canvi global en el tractament dels pacients amb càncer de pulmó precoç. Els Estats Units ja ha realitzat una aprovació ràpida perquè aquest esquema de tractament estigui disponible en centres hospitalaris nordamericans, i esperem que enguany arribi també a Europa”. L’investigador també comenta que no només es tracta d’un medicament sinó d’un canvi en l’abordatge i l’estratègia terapèutica que implica a molts professionals: patòlegs, cirurgians, oncòlegs o radioterapèutes. Hem trobat una millora significativa que pot encaminar-nos a la cura d’un nombre significatiu de pacients després de dècades sense avenços”.

Les dades de l’estudi NADIM II obren la porta a augmentar el percentatge de pacients que aconsegueixen una remissió completa del seu tumor a llarg termini. La recerca apunta que el 36,8% dels afectats assoleixen una reducció completa del tumor, enfront del 6,9% que ho fa amb l’enfocament tradicional d’aplicar el tractament després de la cirurgia. També és molt clara la millora en supervivència, un 20% superior, ja que el 85% dels pacients estan vius al cap de dos anys, enfront del 63% del tradicional. Aquest enfocament de tractament eleva el nombre de pacients operables: el 93% del grup de teràpia combinada es van sotmetre a cirurgia després del tractament. “És més efectiu per a reduir la grandària del tumor, sense agregar toxicitat”, va indicar Provencio.

Font: FECEC