Nova diana terapèutica per a la leucèmia més comuna en adults

Un equip d’investigació de l’Institut Josep Carreras (IJC) ha identificat una diana terapèutica per a la leucèmia mieloide aguda (LMA), la més comuna en els adults i que representa el 40 per cent de totes les leucèmies en el món occidental.

El grupo de investigación de Leucemia Mieloide Aguda del Instituto de Investigación contra la Leucemia Josep Carreras (IJC).
El grupo de investigación de Leucemia Mieloide Aguda del Instituto de Investigación contra la Leucemia Josep Carreras (IJC).

L’estudi, publicat a la revista Leukemia, s’ha detectat que les cèl·lules leucèmiques expressen en la seva superfície el receptor de serotonina tipus 1 (HTR1), que tradicionalment s’ha associat al sistema nerviós i és la primera vegada que s’identifica el seu paper en processos tumorals .

Segons els investigadors, la inhibició d’aquest receptor comporta la destrucció d’aquest tipus de cèl·lules leucèmiques, mentre que s’observa un efecte mínim en cèl·lules sanguínies sanes.

L’estudi, l’autora principal és Amaia Etxabe, mostra la importància del HTR1 en la producció d’aquest tipus de leucèmia i identifica aquest grup de receptors com una nova diana terapèutica en la LMA amb valor pronòstic.

La mitjana d’edat dels pacients amb LMA és de 64 anys i la majoria de pacients se situen en la franja dels 60-75 anys, i hi ha més de set subtipus amb pronòstics i tractaments molt variables.