Nova diana per al càncer de mama més agressiu

El càncer de mama triple negatiu, que representa aproximadament un 15% dels casos de càncer de mama, és un dels més agressius i presenta més incidència de metàstasi. Fins ara el tractament per a aquestes pacients es limita a una quimioteràpia genèrica i radioteràpia, cosa que fa que la comunitat científica estigui fent esforços per trobar noves dianes terapèutiques.

cancer mama vall hebron

Una d’aquestes possibles dianes podria ser una proteïna, l’HMGA1. Fins ara es pensava que estava només a l’interior del nucli de la cèl·lula, però investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han descobert una nova funció d’aquesta proteïna que obre la porta a fàrmacs específics per a aquest tipus de càncer de mama.

La investigació, que publica la revista Clinical Cancer Research, ha estat possible gràcies a la Fundació Susan G. Komen, i l’ha dirigida l’investigador principal del Grup de Biomarcadors Tumorals del VHIO, Josep Villanueva, i la doctora Olga Méndez.

Villanueva ha explicat que, malgrat que ja se sabia des de feia dècades, no ha estat fins ara que s’ha pogut demostrar que la proteïna HMGA1 té també una funció alternativa extracel·lular que està relacionada amb la invasió tumoral. Aquesta troballa ha posat fi a la convicció que l’HMGA1 era inabastable.

Però no només ha servit per això la investigació, sinó que també ha demostrat que l’alteració en la localització subcel·lular de la proteïna serveix també per predir la incidència de metàstasi en aquest tipus de càncer, que de moment no té cap tractament específic.

Villanueva ha explicat que el descobriment ha estat possible en analitzar el secretoma –fa referència a les proteïnes que secreta una cèl·lula– de les cèl·lules cancerígenes i va ser així com es va veure que la proteïna estava en un lloc diferent al que fins ara es coneixia. En concret, van descobrir que hi ha un grup de proteïnes teòricament intracel·lulars que també secreten cèl·lules tumorals. Entre aquestes hi ha l’HMGA1, la qual cosa obre la porta a trobar nous fàrmacs que serien susceptibles de ser utilitzats de manera específica per al tractament del càncer de mama triple negatiu.