Neix XenOPAT, que ofereix models de ratolins per al tractament personalitzat del càncer

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) s’han unit amb l’objectiu d’avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs contra el càncer i en el tractament oncològic personalitzat.

La nova empresa anomenada XenOPAT ofereix la possibilitat de realitzar implants de tumors primaris humans en ratolins que es desenvolupen de manera similar als tumors que creixen en humans, permetent així identificar la millor teràpia per a cada pacient.

Els serveis de XenOPAT es basen en l’ús de models ortotòpics de ratolí mitjançant la implantació petits fragments de tumors humans en l’òrgan corresponent del ratolí. Així, per exemple, s’implanta un tumor d’ovari humà a l’ovari del ratolí. D’aquesta manera, el model animal reprodueix les característiques histològiques, genètiques i epigenètiques dels tumors humans, així com els patrons de disseminació del tumor, cosa que no s’aconsegueix amb altres mètodes d’implantació.

Pel que fa el desenvolupament de nous fàrmacs, XenOPAT posa a disposició d’investigadors, però sobretot d’empreses que estiguin desenvolupant nous fàrmacs, un banc de desenes de models de ratolins ortotòpics que reprodueixen diferents tipus de tumors caracteritzats a nivell de genètic i amb diferents sensibilitats a diverses quimioteràpies. Aquest banc inclou tumors de colon, pulmó, ovari, endometri, mama, pàncrees, tumors germinals, cap i coll, etc.

XenOPAT neix, doncs, amb la vocació de fer arribar a la societat els darrers avenços científics al servei de la lluita contra el càncer amb dues branques principals: el desenvolupament de nous fàrmacs i avançar en la implementació de tractaments oncològics personalitzats.