L’ICO i la Fundació Alícia publiquen dues guies d’alimentació pel tractament de càncer

L’Institut català d’Oncologia (ICO) i la Fundació Alícia han presentat aquest mes dues noves guies de la col·lecció ‘Alimentació durant el tractament del càncer’, projecte social que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera.

160128-Presentacio-guies-alimentacio-ICO-Alicia1.jpg_1363297942

L’acte va estar presidit pel conseller de salut, Toni Comín, i va comptar amb la presència de la directora general de l’ICO, Candela Calle, a més del president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramon-Cortés i el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés. La publicació dels nous treballs coincideix amb la commemoració, el 4 de febrer, del Dia Mundial del Càncer.

Les guies formen part del projecte ‘Menjar durant el tractament del càncer’ i aborden recomanacions específiques per als casos de càncer de mama i sobre els mites i creences més comuns pel que fa a la l’alimentació durant el tractament de la malaltia.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant la malaltia, amb recomanacions específiques per a sis tipus de càncer diferents.

En aquest sentit, la col·lecció de guies ‘Menjar durant el tractament del càncer’ és un projecte pioner en el seu àmbit que pretén millorar la qualitat de vida del pacient oncològic, ajudant-lo a gestionar l’alimentació del dia a dia tenint presents totes les limitacions provocades per la localització del tumor i els efectes secundaris del tractament.

‘Mites i creences sobre l’alimentació durant el tractament del càncer’

La guia número 2 de la col·lecció ‘Alimentació durant el tractament del càncer’ fa una lectura crítica de creences populars sobre el tema. El document parteix dels estudis científics publicats en els darrers anys així com de les declaracions dels organismes oficials competents per analitzar l’existència o no de fonament científic dels mites alimentaris més estesos.

L’objectiu principal d’aquesta guia és contribuir a resoldre l’angoixa i confusió que genera l’excés d’informació, no sempre contrastada ni verídica, que existeix sobre aquest tema.

‘Recomanacions dieteticoculinàries durant el tractament del càncer de mama’

La guia número 3 és la primera publicació que recull de forma específica recomanacions dietètiques i culinàries que cal adoptar de forma ordinària i durant l’aparició dels efectes secundaris més comuns que es deriven dels tractaments en el càncer de mama. Inclou informació sobre la interacció de determinats aliments amb els medicaments que es prescriuen durant el tractament i un receptari amb una trentena de plats diferents, adaptats als diferents efectes que provoca el tractament com les nàusees i els vòmits, l’estrenyiment, la sequedat de la boca, la mucositis lleu i la retenció de líquids o el possible augment de pes.

Aquestes dues guies, juntament amb la primera (‘Recomanacions generals sobre l’alimentació durant el tractament del càncer’), conformen els tres els volums publicats del total de nou previstos per la col·lecció. En aquests moments, la Fundació Alícia està treballant en la guia de recomanacions específiques durant el tractament del càncer de cap i coll.

El treball ha comptat amb la intervenció directa i la col·laboració d’especialistes, personal sanitari i grups de pacients oncològics de l’ICO afectats per diferents tipus de càncer i amb la Fundació Alícia, que ha posat la seva experiència en l’àrea de salut i hàbits alimentaris al servei d’aquesta iniciativa.
Podeu consultar les dues noves guies clicant en el següent enllaç.