L’Hospital de Palamós millora la detecció del càncer de mama gràcies al donatiu d’Oncotrail 2021

La Fundació Oncolliga Girona i Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) hem presentat aquest matí el nou material adquirit amb el donatiu de 50.000 euros de l’Oncotrail 2021. En la darrera edició d’aquesta cursa es van recaptar un total de 348.788€ dels quals 151.500€  s’han destinat a cobrir necessitats dels diferents hospitals gironins.

Oncotrail_ActeDonacio

Aquest any, la Fundació Oncolliga Girona ha donat a l’Hospital de Palamós un total de 50.000€ que s’han destinat a l’adquisició d’un programari per obtenir imatges en 3D (tomosíntesi) que permetran millorar la capacitat diagnòstica del càncer de mama. Aquest software ha tingut un cost de 113.500€, dels quals ja es van finançar 37.500 amb els donatius de l’Oncotrail 2019 i ara 50.000€ més amb els de l’edició 2021. L’import restant s’aportarà amb els donatius de l’Oncotrail 2022.

El donatiu d’Oncotrail 2021 se suma als que l’Hospital de Palamós ha rebut en totes les edicions anteriors d’Oncolliga. En total, han estat 213.163€ que s’han destinat a adquirir equips per a millorar o bé la detecció i diagnòstic de càncer o bé al confort de pacients.

A l’acte de presentació hi han assistit la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa; el director d’Oncotrail, Lluís Comet; la delegada d’Oncolliga a Palamós, Hortènsia Doporto; el president dels òrgans de govern de de la Fundació Hospital de Palamós – Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (FHP-SSIBE), Lluís Puig, el  director – gerent de la FHP-SSIBE, Xavier Pérez; la Cap de servei de Diagnòstic per a la Imatge de l’Hospital de Palamós, Gemma Garcia; i diversos corredors de SSIBE que van participar a la cursa solidària.

La tomosíntesi a l’Hospital de Palamós

Fins ara, el mamògraf de l’Hospital de Palamós ens permetia fer una imatge en 2D de les mames per descartar càncer i altres lesions, però no disposava del software per a poder obtenir imatges en les tres dimensions 3D o tomosíntesi.

La tomosíntesi és una eina complementària de la mamografia convencional que es basa en l’obtenció d’imatges de la mama des de diversos angles. Amb les imatges obtingudes es poden realitzar reconstruccions de les mames d’1 mm de gruix i en els diferents plans de l’espai. La tècnica de fotosíntesi (3D) permet augmentar la sensibilitat en la detecció del càncer aconseguint diagnosticar-los de forma més precoç i reduir el nombre d’exploracions complementàries respecte la mamografia convencional (2D), disminuint així la dosi de radiació rebuda.

D’altra banda, el software per obtenir la imatge sintetitzada a partir de la tomosíntesi permet obtenir una imatge de mamografia en 2D, sense haver de realitzar llavors la mamografia convencional.

La col·laboració Oncolliga i Hospital de Palamós

Més enllà de l’aportació puntual de diners provinents dels donatius de l’Oncotrail, la Fundació Oncolliga col·labora des de fa anys amb l’Hospital de Palamós per oferir diversos serveis d’ajuda i suport als malalts de càncer i als seus familiars, com per exemple el servei d’estètica oncològica, l’atenció psicològica, el banc de perruques solidàries, els grups de gimnàstica, marxa nòrdica o el servei de fisioteràpia a domicili.

Participació activa de SSIBE a l’Oncotrail

Per la seva part, SSIBE participa activament amb la prova amb equips de corredors des del primer any, essent una de les empreses que hi aporta més equips participants. En aquests 8 anys, s’hi ha inscrit 43 equips. El 2021 s’hi van inscriure 5 equips i 48 corredors.