L’exercici aeròbic pot reduir el risc de càncer metastàtic en un 72%

Un nou estudi ha descobert que l’exercici aeròbic pot reduir el risc de càncer metastàtic en un 72%. Segons els investigadors, l’exercici augmenta el consum de glucosa dels òrgans interns, la qual cosa redueix la disponibilitat d’energia per al tumor.

sportswoman-in-sportswear-training-in-gym
Foto: Freepik

L’article ha estat elaborat per científics de la Universitat de Tel Aviv (Israel) i ha estat publicat en la prestigiosa revista Cancer Research aquest novembre.

Investigacions realitzades amb anterioritat ja han demostrat que l’exercici físic redueix el risc d’alguns tipus de càncer fins a un 35%. Aquest efecte positiu s’assembla a l’impacte de l’exercici en altres afeccions, com les malalties cardíaques i la diabetis. En aquest estudi, però, els investigadors van afegir una nova perspectiva, demostrant que l’exercici aeròbic d’alta intensitat, que obté la seva energia del sucre, pot reduir el risc de càncer metastàtic fins a un 72%.

“Si fins ara el missatge general al públic ha estat ‘sigues actiu, sé sa’, ara podem explicar com l’activitat aeròbica pot maximitzar la prevenció dels tipus de càncer més agressius i metastàtics”, han ressaltat els autors, la professora Carmit Levy, del Departament de Genètica Humana i Bioquímica, i el Dr. Yftach Gepner de l’Escola de Salut Pública i l’Institut Esportiu Sylvan Adams.

L’estudi va combinar models de laboratori entrenats sota un estricte règim d’exercici, amb dades de voluntaris humans sans examinats abans i després de córrer. Les dades dels humans, obtingudes d’un estudi epidemiològic que va fer un seguiment de 3.000 individus durant uns 20 anys, van indicar un 72% menys de càncer metastàtic en els participants que van declarar realitzar una activitat aeròbica regular d’alta intensitat, en comparació amb els que no realitzaven exercici físic.

El model animal va mostrar un resultat similar, la qual cosa va permetre als investigadors identificar el seu mecanisme subjacent. Van descobrir que l’activitat aeròbica reduïa significativament el desenvolupament de tumors amb metàstasi en els ganglis limfàtics, els pulmons i el fetge dels models de laboratori.

Els investigadors van plantejar la hipòtesi que, tant en els éssers humans com en els animals model, aquest resultat favorable està relacionat amb la major taxa de consum de glucosa induïda per l’exercici.

I és que l’activitat aeròbica d’alta intensitat augmenta el consum de glucosa i converteix els òrgans en màquines de consum de glucosa de manera eficaç. D’aquesta manera, quan es desenvolupa un càncer, la competència amb la glucosa redueix la disponibilitat de l’energia fonamental per a la metàstasi, com indica Levy. A més, l’experta apunta que “quan una persona fa exercici amb regularitat, aquesta condició es torna permanent: els teixits dels òrgans interns canvien i es tornen similars al teixit muscular”. L’exercici aeròbic d’alta intensitat no només evitaria la metàstasi sinó que també reduiria el tumor primari.

Gepner, l’altre autor de la investigació, anota que per cremar sucre requereix un 80-85% de freqüència cardíaca, tot i que només sigui en intervals breus. Com a recomanació, proposen realitzar un esprint d’un minut seguit d’una caminada i d’un altre esprint.