Les begudes ensucrades, incloses les light i els sucs, augmenten el risc de càncer

Els tipus de càncers més detectats pel consum d’aquests productes, segons un estudi de l’ICO i IBIDELL, són el de mama, pròstata, colorectal i pàncrees.

1615304497696_670x378

Les begudes ensucrades no tenen gaire bona reputació. Segons alguns estudis, els refrescos amb sucre o edulcorants artificials incrementen el risc de mort per qualsevol causa.

Ara, un estudi fet per l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge fila una mica més prim i associa una dieta rica en begudes ensucrades amb l’augment del càncer. I encara va més al detall: relaciona el consum d’aquestes begudes amb més possibilitats de desenvolupar càncer de mama, pròstata, colorectal i pàncrees. La investigació, publicada a la revista The Nutrients, ha analitzat els resultats de 67 estudis observacionals publicats fins al juny del 2020.

En avaluar els sucs de fruita també ha observat un augment del risc en els mateixos tipus de càncer que per a les begudes ensucrades, mentre que les begudes “light” només van ser associades amb un risc més gran de càncer de pàncrees.

Aquesta mena de productes, diu l’estudi, poden contribuir a una ingesta excessiva de calories i fructosa, que acostumen a provocar un augment de pes i de paràmetres metabòlics. I això està relacionat amb l’adipositat, la resistència a la insulina, l’estrès oxidatiu i la inflamació, aspectes que, finalment, poden promoure el desenvolupament i la progressió del càncer.

“Aquest estudi dona suport a les recomanacions dietètiques més actuals de la World Research Fund (WCRF) de limitar el consum de les begudes ensucrades per a la prevenció del càncer i sensibilitzar els consumidors sobre la seva baixa qualitat nutricional i el seu alt contingut en sucre”, assegura el cap del projecte i investigador de la Unitat de Nutrició i Càncer ICO-IDIBELL, Raül Zamora-Ros.

És per això que es recomana substituir les begudes ensucrades per aigua -de l’aixeta o embotellada-, i infusions sense sucre “com a principal font líquida per a la hidratació corporal”.

Zamora Ros considera més indicat consumir les fruites senceres en comptes de sucs de fruita: “Això afavorirà el consum adequat de nutrients essencials, reduirà la ingesta excessiva de sucres i calories buides i, per tant, ajudarà a prevenir el risc de tenir malalties cardiometabòliques i càncer.”

El càncer és la segona causa de mort a tot el món, amb 9,6 milions de defuncions el 2018, una xifra que es calcula que es doblarà d’aquí a 20 anys. L’excés de pes i la diabetis s’han confirmat com a factors de risc importants per a molts tipus de càncer.