L’EMA autoritza fàrmac d’una companyia catalana per al càncer de pàncrees

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha autoritzat com a medicament orfe una molècula desenvolupada per la companyia biotecnològica catalana Ability Pharmaceuticals per tractar el càncer de pàncrees.

cancer pancrees

La companyia, especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs per a l’oncologia i que té la seu a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), ha anunciat avui la designació de medicament orfe del fàrmac ABTL0812.

El programa de l’EMA de designació de fàrmac orfe atorga un estatus especial als medicaments i productes biològics destinats a tractar, diagnosticar o prevenir malalties rares, que afecten a menys de 5 persones cada 10.000 a la Unió Europea.

Aquesta designació estableix un període d’exclusivitat de comercialització de set anys contra la competència, així com subvencions federals, crèdits fiscals, una disminució de les taxes reguladores en el procés d’aprovació del fàrmac i assessorament en el desenvolupament clínic.

Segons la companyia, en estudis preclínics ABTL0812 ha demostrat eficàcia en el càncer de pàncrees com a agent únic i efecte sinèrgic en combinació amb taxans, compostos de platí i gemcitabina, i que provoca la reducció dels tumors sense augmentar la toxicitat associada a la quimioteràpia.

La teràpia de primera línia en pacients amb càncer de pàncrees, ja sigui localment avançat o metastàtic, inclou aquests compostos, i si s’administra en combinació amb ABTL0812 podria millorar en gran mesura el resultat del tractament, segons els investigadors.

ABTL0812 es troba actualment en la fase 2 com a tractament de primera línia en combinació amb quimioteràpia en pacients amb càncer de pulmó escamós o d’endometri a la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), INCLIVA (València) i Hospital Universitari Verge del Rocío (Sevilla).

“Rebre una altra designació de medicament orfe per ABTL0812 és una fita important aconseguit per AbilityPharma i un emocionant pas cap al progrés clínic d’aquesta teràpia totalment innovadora”, ha declarat el director general de la biotecnològica, Carles Domènech.

“Continuarem amb el desenvolupament clínic de ABTL0812 per tractar el càncer de pàncrees per al benefici d’aquells pacients que actualment tenen una esperança de vida curta un cop diagnosticats”, ha afegit.

ABTL0812 és una molècula contra el càncer totalment diferenciat i administrat per via oral que indueix la mort de les cèl·lules canceroses per autofàgia i el seu mecanisme d’acció va ser publicat a la revista científica ‘Clinical Cancer Research’ al desembre de 2015.