La nova esperança que obre la Covid-19 amb el càncer: la vacuna ARNm

La tecnologia de les vacunes Covid s’està aplicant en un prometedor estudi per aconseguir immunoteràpia contra el càncer

laboratory-563423_1920

La carrera per desenvolupar el més aviat possible una vacuna contra la Covid-19 ha comportat que es desenvolupés una tecnologia poc utilitzada fins avui, l’ARN missatger (ARNm). Una innovació que ha demostrat la seva eficàcia i que ara els científics d’altres àrees estan desenvolupant tractament per a prevenir altres malalties, inclòs el càncer.

Segons un estudi publicat a la revista científica Nano Letters, s’està desenvolupant un hidrogel que quan s’injecta en ratolins amb melanoma allibera lentament nanovacunes d’ARN que redueixen els tumors i eviten que facin metàstasi.

Els científics del Centre Nacional de Nanociència i Tecnologia de la Xina, autors de l’estudi, consideren que la vacuna d’ARN missatger és un candidat prometedor en la immunoteràpia contra el càncer, ja que pot codificar antígens associats a tumors amb un excel·lent perfil de seguretat. No obstant això, segons detallen, la inestabilitat inherent de l’ARN i l’eficiència de traducció són les principals limitacions de la vacuna de ARNm.

Per això, han desenvolupat un hidrogel injectable format amb òxid de grafè (GO) i polietilenimina (PEI), que pot generar nanovacunes carregades d’ARNm (ovoalbúmina, un antigen model) i adjuvants (R848) durant almenys 30 dies després de la injecció subcutània.

Potencial per a aconseguir una immunoteràpia

De manera que les nanovacunes alliberades poden protegir l’ARNm de la degradació i conferir capacitat d’administració dirigida als ganglis limfàtics. “Les dades mostren que aquest hidrogel transformable pot augmentar significativament el nombre d’antígens específic CD8 i cèl·lules T per a posteriorment inhibir el creixement tumoral amb un sol tractament. Mentre que, aquest hidrogel pot generar un anticòs específic d’antigen en el sèrum que al seu torn prevé l’aparició de metàstasi”, escriuen en l’estudi.

Quan es va injectar sota la pell de ratolins amb tumors de melanoma dissenyats per a expressar ovoalbúmina, l’hidrogel va alliberar lentament ARNm i nanopartícules adjuvants durant un període de 30 dies. La vacuna d’ARNm va activar les cèl·lules T i va estimular la producció d’anticossos, la qual cosa va provocar que els tumors es reduïssin en els ratolins tractats.

A més, a diferència dels ratolins no tractats, els ratolins vacunats no van mostrar metàstasi al pulmó. Segons els investigadors, aquests resultats demostren que l’hidrogel té un gran potencial per a aconseguir una immunoteràpia contra el càncer eficaç i duradora amb un sol tractament.