La nanomedicina pot destruir cèl·lules de leucèmia farmacoresistents

L’aplicació de nanotecnologia pot reduir els efectes secundaris dels fàrmacs, de fet, està sent emprada per dissenyar nous tractaments en diversos tipus de càncer. La diferenciació de cèl·lules de leucèmia és una estratègia terapèutica emprada amb freqüència a la clínica per eradicar el càncer de la sang.

Isidro Sánchez, segon per l'esquerra, amb el grup de recerca. (DM)
Isidro Sánchez, segon per l’esquerra, amb el grup de recerca. (DM)

La concentració de l’agent utilitzat per induir la diferenciació de la cèl·lula de la leucèmia és una variable important per a l’èxit d’aquest enfocament terapèutic. També és important controlar una segona variable el control espai-temporal de la seva aplicació, segons un treball publicat a Nature Communications, coordinat per Isidro Sánchez i Alberto Martín Lorenzo, ambdós investigadors del Centre d’Investigació del Càncer (IBMCC), a Salamanca.

Nínxols inaccessibles
La inducció de la diferenciació de cèl·lules de leucèmia per àcid retinoic és una estratègia terapèutica que ha tingut gran èxit en el tractament de leucèmia aguda promielocítica. Malgrat la seva eficàcia terapèutica, aproximadament el 25 per cent dels pacients pateix recidiva amb complicacions. Per aquesta raó s’està investigant per evitar efectes secundaris.

A més, les cèl·lules de leucèmia resistents resideixen a nínxols que són difícils per accedir mitjançant les intervencions terapèutiques. Per tot això, cal avançar en aquestes estratègies que solucionin aquestes dificultats.

Inducció per llum
El treball presentat part de la hipòtesi que les nanopartícules carregades amb àcid retinoic polimèrics induïbles per la llum pot ser una estratègia més efectiva per diferenciar cèl·lules de leucèmia.

En el treball publicat es descriu com aquestes nanopartícules són capaços de acumular-se en el citoplasma de les cèl·lules de la leucèmia durant diversos dies, i es desensamblan dins de les cèl·lules després de l’activació de la llum. A més, mitjançant aquesta investigació es permetrà avançar per diferenciar les cèl·lules tumorals ubicades als nínxols protegits.

Per això, amb el resultat d’aquesta investigació s’ofereix una estratègia prometedora tant per controlar les poblacions de cèl·lules diferents com per modular remotament aquests nínxols leucèmics.