La mortalitat de pacients Covid amb càncer se situa entre el 20 i el 35%

medical-equipment-4099429_960_720

Els pacients amb càncer, particularment aquells amb malaltia activa i en tractament oncològic, són susceptibles de desenvolupar Covid-19 greu; a més, la mortalitat global pel virus en aquests pacients supera el 20 per cent, i arriba al 35 per cent en el cas dels tumors hematològics o en càncer de pulmó, segons ha posat de manifest l’oncòleg Luis Paz-Ares durant el XVII Simposi Abordatge Multidisciplinari del Càncer.

Per la seva part, el coordinador científic del fòrum i cap del Servei d’Oncologia Mèdica a l’Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid, el doctor Alfredo Carrato, posa en relleu que aquest any el simposi s’estructura en sis taules de treball ben definides: Pulmó, Tumors Digestius, Mama i Ginecologia, Tumors Urològics i Miscel·lània.

També s’analitza durant la trobada el rol del Comitè Molecular de Tumors, des d’una perspectiva pràctica i transversal, amb l’objectiu de discutir “les característiques moleculars de diferents tipus de tumors” i “consensuar quin és el millor tractament personalitzat”.

Al respecte dels Comitès Moleculars de Tumors, el doctor Paz-Ares ha assenyalat durant la inauguració del fòrum que “és un òrgan en naixement a molts hospitals”. “En el simposi tindrem l’oportunitat de sentir l’aportació d’especialistes amb gran experiència en aquesta qüestió com és el cas del doctor Howard McLeod, del Geriatric Oncology Consortium de Tampa (Estats Units)”, afegeix.

Optimitzar la investigació

El tercer dels coordinadors científics del Simposi Abordatge Multidisciplinari del Càncer, Javier Cortés, de l’International Breast Cancer Center de Madrid i de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron de Barcelona, ha volgut destacar en la seva intervenció en la inauguració del fòrum la rellevància d’optimitzar la investigació oncològica que es realitza a Espanya.

“És important disminuir la burocràcia i que els recursos arribin on han d’arribar”, matisa. “Cal donar més beques, oferir més investigació i sobretot extrapolar la investigació a l’empresa”, afegeix. “El que es dona gratuït ha de ser retornat a la societat de forma gratuïta, i si no, en forma de patents. És una manera de crear llocs de treball”, conclou.

En aquest sentit, Paz-Ares ha apuntat a la necessitat que es creïn perfils mixtos en cada departament d’oncologia, que puguin dedicar-se no només a la tasca assistencial i mèdica, sinó en un 50 per cent a investigació. “Som probablement el segon o tercer país del món, segons les estadístiques, en contribució a la investigació clínica a nivell mundial, malgrat que no ho som en habitants”, recalca. “Això es reflecteix no només en el nombre de pacients inclosos en assajos clínics, sinó en el nombre de propostes clíniques liderades cada vegada més per investigadors espanyols”, argumenta.

Més finançament

Per tot això, Paz-Ares considera fonamental “incrementar el finançament en el que aplica a investigació clínica acadèmica”. D’això també n’és partidari el doctor Carrato en afirmar que “la investigació traslacional o de laboratori aplicada al pacient requereix més fons per incrementar la seva velocitat en la consecució de resultats pràctics”.

El doctor Carrato ha recordat, a més, que el càncer afecta un de cada dos homes i una de cada tres dones. “És la primera causa de mort en la nostra societat i la seva incidència va en augment a causa de la longevitat de la població i els factors ambientals”, assegura. Per això, “és important que la planificació sanitària tingui en compte aquesta realitat per optimitzar la prevenció primària, els programes de garbellament i crear una estructura capaç d’oferir un diagnòstic de certesa i un tractament multidisciplinari, actualitzat i personalitzat del càncer a tota la població”, afegeix.

Referent a això, el doctor Cortés apunta que “cada dia hi ha més dades que es poden diagnosticar pacients amb càncer quan la malaltia és “pràcticament microscòpica”. “En el futur serem capaços de diagnosticar la malaltia quan sigui mínimament objectivable, gràcies a la biòpsia líquida i a altres tècniques que enriqueixen l’oncologia de precisió com pot ser el cas de la intel·ligència artificial.”

Paz-Ares, d’acord amb aquesta dada, ha apel·lat finalment a incloure en la multidisciplinarietat del càncer “experts en biologia molecular, en anàlisi bioinformàtica i en tractament dirigits a dianes terapèutiques moleculars”.