La inhibició d’una proteïna redueix el creixement de tumors de pulmó

El 2018, al món es van produir 1,7 milions de morts per càncer de pulmó (l’equivalent a la població de la ciutat de Barcelona). L’alta taxa de mortalitat dels pacients amb càncer de pulmó reflecteix la necessitat de desenvolupar noves teràpies més eficaces.

El-cancer-de-pulmo

Un estudi, liderat per Ángel R. Nebreda, investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), en el que han col·laborat Mariano Barbacid del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i Alberto Villanueva del programa ProCure de l’ONCOBELL (ICO-IDIBELL), i que s’ha publicat en la revista PNAS, demostra que la proteïna p38 és un dels pilars en els quals se sustenten les cèl·lules tumorals de pulmó. En concret, el treball se centra en cèl·lules que expressen l’oncogèn Kras, causant de la transformació d’una cèl·lula sana en una cèl·lula tumoral i les mutacions del qual són les responsables del 25% dels casos de càncer de pulmó.

La importància d’aquest treball és que “mostra com els tumors s’aprofiten, per a la seva progressió, d’una proteïna que en principi protegia les cèl·lules sanes del pulmó”, assenyala Jessica Vitos, primera autora de l’article. El resultat de l’estudi pot tenir aplicació terapèutica, “ja que els compostos químics que inhibeixin la funció de p38 interferirien amb el creixement dels tumors de pulmó”, continua.
L’estudi ha comptat amb finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris (AGAUR) i de Recerca de la Generalitat de Catalunya i la Fundació BBVA.