La incidència del càncer de mama augmenta, tot i que un 40% són casos evitables

La incidència el càncer de mama en la nostra societat continua augmentant, malgrat que molts casos podrien ser fàcilment evitables. A Catalunya, cada any se’n detecten 6.500 casos nous, segons les dades que va oferir la doctora Isabel Rubio, presidenta del Congrés Europeu de Càncer de Mama, que ha reunit a Barcelona més de 2.500 especialistes de 90 països per exposar els avenços i estudis sobre el seu tractament. La bona notícia és que, en paral·lel amb els nous diagnòstics, també creix la supervivència.

cancer mama congres
La doctora Isabel Rubio (dreta) durant la inauguració del congrés, ahir Foto: EFE.

Aquesta onzena edició del congrés, el més important del continent, se centra especialment en qüestions com ara la influència de l’estil de vida en el càncer de mama, el seu diagnòstic, tractament i la influència de la genètica en aquest tipus de tumor. Segons Rubio, la major incidència es produeix en les edats compreses entre 45 i 65 anys, i “un 40% dels casos de càncer es podrien evitar amb uns hàbits de vida saludables, per exemple, una dieta correcta, exercici, no fumar i evitar el consum d’alcohol”.

Rubio afirma que aquest congrés és una gran oportunitat perquè els especialistes coneguin l’opinió i els resultats del tractament en els pacients i remarca que tarannà interdisciplinari del congrés “té una traducció directa en la pràctica clínica amb els pacients”. La doctora reclama també que es treballi “per acreditar cada vegada més unitats de mama, perquè és on més ben tractades estan les pacients”.

Un dels estudis que es presenten en aquesta trobada, que s’acaba demà, és el del doctor Christian Sisó, que ha investigat com la cirurgia dels ganglis podria evitar-se per a les dones que responen bé a la quimioteràpia inicial. “Cada vegada estem més convençuts que el tractament del càncer de mama ha de ser com més personalitzat, millor”, comenta l’especialista de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. “Abans crèiem que hi havia quatre pilars fonamentals per tractar el càncer de mama: la cirurgia, el tractament sistèmic (quimioteràpia), la radioteràpia i l’hormonoteràpia. No obstant això, ara veiem que alguns tumors no són tan agressius com per necessitar quimioteràpia i que la cirurgia potser no és indispensable per a tots els casos”, hi afegeix Sisó.

El seu estudi demostra que la quimioteràpia abans de la cirurgia aconsegueix que fins a un 30% dels tumors més agressius desapareguin completament, cosa que permetria reduir la intervenció quirúrgica, o fins i tot suprimir-la en alguns casos.