Investigadors del CNIO redueixen el càncer de pulmó més agressiu en models preclínics

La combinació específica dels fàrmacs dasatinib i demcizumab redueix els tumors de pulmó mitjans per KRAS, els més agressius i amb menys supervivència.

El-cancer-de-pulmo

Les investigacions s’han fet sobre models animals de ratolí i mostres de tumors humans. Els experts confien en poder iniciar en breu els assajos clínics que permetin traslladar els descobriments al pacient amb càncer.

Aquesta combinació de fàrmacs podria significar una nova teràpia dirigida contra aquests tumors, que actualment es tracten amb la teràpia estàndard amb cisplatí. Els resultats es fan públics aquesta setmana a la prestigiosa revista ‘Nature Medicine’.

Cal recordar que el càncer de pulmó és un dels més prevalents, amb més de 20.000 nous casos diagnosticats cada any a Espanya. Els adenocarcinomes de pulmó mitjans per l’oncogèn KRAS, el motor d’aquests tumors en el 30% dels casos, són els més agressius ja que a diferència d’altres tipus de càncers de pulmó no compten amb teràpies dirigides més enllà de la teràpia estàndard amb cisplatí.

Investigadors del Grup d’Oncologia Experimental del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), encapçalats per Mariano Barbacid, líder del Grup, i l’investigador David Santamaría, fan públic aquesta setmana a la prestigiosa revista Nature Medicine com la combinació dirigida dels fàrmacs dasatinib – inhibidors de la proteïna DDR1- i demcizumab -un anticòs inhibidor de la via de Notch- redueix de forma específica i eficaç els adenocarcinomes de pulmó, i millora substancialment la prognosi i supervivència. Completats els estudis preclínics, “el pas immediat d’aquestes investigacions serien els assajos clínics que validin la combinació d’aquests fàrmacs com la primera teràpia dirigida contra aquests tumors tan agressius”, relata Chiara Ambrogio, primera autora del treball.

El treball ha estat finançat pel Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès), la Unió Europea, el Ministeri d’Economia i Competitivitat, la Comunitat de Madrid, la Fundació AXA, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i el FIS de l’Institut de Salut Carlos III.