‘Integrant la diversitat, avançant en recerca, aconseguint la equitat’, lema del Dia Mundial de la Recerca en Càncer 2023

Dia Recerca del càncer

Un dels principals desafiaments en la lluita contra el càncer és continuar desenvolupant i impulsant la recerca del càncer com a part essencial per a alentir l’avanç de la malaltia i millorar encara més les taxes de supervivència i la qualitat de vida dels afectats. Per aquest motiu, el 24 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Recerca en Càncer.

Les estimacions mostren que el càncer serà la principal causa de mort en els pròxims anys amb un augment de 21,6 milions de casos. Aquestes previsions demanden majors esforços de suport en diferents àmbits. Un dels més importants és continuar potenciant la recerca en les causes, la prevenció i la detecció precoç del càncer com a factor essencial per a controlar la malaltia fins a aconseguir que es pugui curar o es pugui transformar en una malaltia crònica amb un elevat índex de supervivència. Gràcies en bona part a l’esforç investigador, actualment existeix un 50% de probabilitats de prevenir el càncer, compta amb una supervivència pròxima al 50% i els tractaments d’alguns tumors són cada vegada menys agressius, la qual cosa redunda també en la qualitat de vida de les persones malaltes de càncer.

La recerca en càncer actual s’enfronta a grans reptes com la cerca d’estratègies eficaces de
prevenció i detecció precoç, la millora dels processos diagnòstics, el desenvolupament de tractaments que aconsegueixin salvar vides i reduir els seus elevats costos, l’extensió de xarxes col·laboratives internacionals, un finançament sostenible, i la capacitació en recerca i creació d’estructures als països que permetin la ràpida implantació dels avanços de la recerca per al control del càncer.

Per tot això, la Declaració Mundial per la Recerca en Càncer realitza una crida a la implicació activa de la ciutadania, les entitats, institucions i líders de diferents àmbits per a conjuminar esforços per l’avenç de la recerca i per a continuar millorant els índexs de supervivència i la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia. Llegeix-la completa en aquest enllaç.

Font: #WorldCancerDay