Identifiquen una nova diana terapèutica per combatre la metàstasi en càncer d’ovari

Investigadors del Grup de Senyalització Molecular en Càncer del Programa Oncobell de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) – Programa ProCure de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han identificat un receptor cel·lular clau en els processos de metàstasi en càncer d’ovari. La troballa, publicat a Molecular Cancer Therapeutics, dóna peu a la utilització d’inhibidors d’aquest receptor com a diana terapèutica en les variants més agressives de la malaltia.

cancer ovari

En el treball de l’equip d’investigació IDIBELL-ICO s’ha aconseguit associar l’expressió del receptor CXCR4 en cèl·lules tumorals d’ovari al seu potencial de disseminació a través del torrent sanguini. CXCR4 és un receptor implicat en el moviment de les cèl·lules de la sang, especialment en aquelles situades a la medul·la òssia, que ja havia estat relacionat anteriorment amb processos de disseminació en càncer de mama.

En estudis en models ortotòpics els investigadors van demostrar que l’administració d’inhibidors de CXCR4 en aquells càncers on prèviament s’havia detectat l’expressió elevada d’aquest receptor, impedia en gran mesura la propagació de les cèl·lules tumorals a nivell sanguini i dins el peritoneu. Paral·lelament, també han observat que l’eliminació genètica de CXCR4 en cultiu cel·lular dóna lloc a tumors de creixement més lent i més baix percentatge de disseminació.

El diagnòstic del càncer d’ovari se sol fer tard; en el 80% dels casos, els pacients ja presenten metàstasi o disseminacions peritoneals que els poden afectar altres òrgans vitals com l’estómac, ronyó, pulmó, etc. D’altra banda, si bé és cert que la combinació de cirurgia i quimioteràpia amb derivats del platí funciona molt bé, el percentatge de recurrència de la malaltia als dos anys és del 70%.

Els investigadors consideren que l’estudi de com les cèl·lules tumorals disseminen és bàsic de cara a entendre i millorar el pronòstic de la malaltia. La seva línia de recerca se centra en identificar les molècules implicades en aquesta disseminació, que sol anar acompanyada d’una acumulació de líquid a la zona del peritoneu (ascites), i s’acaba propagant a nivell de torrent sanguini. “Si identifiquem els factors que impulsen el moviment de les cèl·lules tumorals en aquestes zones, podem intentar bloquejar-per minimitzar les possibilitats de metàstasi”, comenta la Dra. Agnès Figueres, primera autora de l’estudi.