Fumar pipes d’aigua incrementa el risc de patir càncer de pulmó

Tot i que fumar està prohibit en els locals d’oci o restauració, aquestes restriccions no afecten a les pipes d’aigua també conegudes com catximbes o xixes. Ara bé, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) alerta que el seu ús no està exempt de perill.  Així doncs, tant fumar en pipes d’aigua com l’exposició passiva al fum que produeixen incrementa el risc de patir càncer de pulmó i  malalties cardiovasculars o respiratòries.

tabac

Així es desprèn d’un estudi elaborat per la Unitat de Control del Tabac de l’ICO, que ha analitzat 20 locals de Barcelona on es fumen “xixes” de forma habitual. L’estudi, el primer que s’efectua d’aquestes característiques a l’Estat espanyol i Europa, s’ha publicat a la revista científica especialitzada en recerca mediambiental i salut Environmental Research.

El problema rau que s’ha popularitzat la creença que són productes innocus, sense tabac, perquè els seus aromes són afruitats alhora que el gust és dolç. Ara, però, l’estudi demostra el contrari, ja que en 19 dels 20 locals es va trobar elevats nivells de nicotina en l’ambient, un marcador específic i únic de la combustió del tabac. La realitat és que, si bé és cert que hi ha barreges d’herbes que no tenen tabac, la realitat és que la majoria de preparats sí que en porten. Així doncs, les “xixes” emeten tòxics derivats del tabac i partícules fines.

Al detall, els resultats de l’estudi indiquen que que existeixen nivells elevats de nicotina (1,15 microgr/m3 de mitjana, amb valors de fins a 8,16 microgr/m3) i de partícules fines (mitjana de 230,5 microgr/m3, valor màxim de 1758,10 microgr/m3), molt per sobre dels nivells mesurats en punts control a la via pública, de 0,03 microgr/m3 de nicotina i 10 microgr/m3 de partícules fines.

“Aquestes dades demostren que cal regular amb més detall l’ús de les pipes d’aigua, amb o sense tabac, atesa la gran concentració de partícules fines que produeixen i que són un risc per a la salut”, defensa Ariadna Feliu, la primera signant de l’estudi i investigadora de l’ICO-IDIBELL.

Per la seva part, Marcela Fu, coautora de l’article i investigadora de l’ICO-IDIBELL, recorda que “les pipes d’aigua són una porta d’entrada a l’addicció a la nicotina entre els joves i adolescents que porta al consum d’altres formes de tabac”.

Un altre dels inconvenients de les catximbes, segons el director d’Epidemiologia i Prevenció de l’ICO i responsable de l’estudi, Esteve Fernández, és que “l’ús compartit de les pipes d’aigua entre diverses persones i el fum exhalat augmenten el risc d’infecció per coronavirus”.

En l’estudi també hi ha participat d’investigadores de la Universitat d’Alcalá de Henares i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en el marc del Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l’Instituto de Salud Carlos III.