Fumar menys d’un cigarret al dia també mata

El típic cigarret de tant en tant mata més del que es podria esperar. Així ho demostra un estudi que ha analitzat la salut de gairebé 300.000 persones. El treball sosté que les persones que fumen menys d’un cigarret al dia tenen un 64% més risc de mort prematura que els no fumadors. Aquells que consumeixen d’un a 10 cigars al dia augmenten aquest risc fins al 87%, segons el treball.

El tabac eleva el risc de càncer de mama i pròstata
Font: Getty/ Sean Shot

El tabac mata fins a un de cada dos fumadors i segueix sent una de les principals causes de defunció evitables, segons l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta droga legal mata cinc milions de persones cada any, més que els accidents de trànsit, el VIH i el suïcidi junts. A Espanya, més de 160 persones moren cada dia per malalties provocades pel tabaquisme.

“No hi ha un nivell segur d’exposició al fum del tabac”, resumeix Maki Inoue-Choi, investigador de l’Institut Nacional del Càncer d’EE UU i primer autor del treball. “Fumar uns pocs cigarrets al dia té importants efectes en la salut i aporta més proves que” deixar-ho “beneficia a tots els fumadors, no importaria el tabac consumeixin”, ha ressaltat en una nota de premsa difosa per la seva institució. Tot i les moltes proves, hi ha encara una falsa “percepció, especialment entre els joves, que aquest nivell de consum és segur”, denuncia l’estudi.

El treball, publicat a la revista mèdica JAMA Internal Medicine, ha analitzat a 290.000 nord-americans d’entre 59 i 82 anys al llarg de la seva vida. Les dades mostren que aquells que fumen menys d’un cigar al dia tenen nou vegades més risc de morir de càncer de pulmó.

Les persones que fumen entre un i 10 cigarretes al dia multipliquen aquest risc per 12. Aquest segon grup també té sis vegades més risc de morir per malalties respiratòries i 1,5 vegades més de dolències cardiovasculars. Els resultats eren similars en homes i en dones. La major part de les persones que deien fumar menys d’una cigarreta al dia fumaven més abans.

L’impacte en la salut pública podria ser fins i tot major del calculat. La majoria dels participants en l’estudi eren blancs, el que deixa fora els negres i altres grups entre els quals aquest tipus de consum de tabac ha estat més elevat durant dècades.

Els responsables de l’anàlisi reconeixen algunes limitacions, per exemple que es basen en enquestes i que, en general, el nombre de “fumadors de baixa intensitat” és relativament petit, pel que ha estat difícil afinar l’impacte en la salut dels hàbits de diferents fumadors esporàdics.

“Els resultats són totalment generalitzables”, ressalta Esteve Fernández, investigador de l’Institut Català d’Oncologia. Aquest expert en tabaquisme ressalta la importància d’aquest estudi a quantificar els efectes dels fumadors ocasionals, un perfil ben conegut a Espanya però menys estudiat.

“Nosaltres ho anomenem el fumador content, que es creu que controla els riscos per a la salut encara que li diguem que qualsevol dosi de tabac és dolenta”, ressalta. Entre aquests consumidors es dóna la falsa percepció que fumar picadura o consumir menys cigarrets d’aquest tipus “és més sa, però nosaltres hem demostrat que els seus nivells de nicotina en saliva són els mateixos”, afegeix.