Estudien com prevenir les trombosis en pacients Covid

Estudis en diferents països durant l’epidèmia de Covid-19 han establert que els afectats pel coronavirus solen tenir greus alteracions en la coagulació de la sang. Als Països Baixos, s’ha comprovat que la meitat dels ingressats a l’UCI tenien una trombosi, quan l’afectació habitual en els ingressats sol estar al voltant del 3%.

Els investigadors del projecte José Román Escudero, José Manuel Soria i Joan Carles Souto (d’esquerra a dreta), a les instal·lacions de Sant Pau EPA.
Els investigadors del projecte José Román Escudero, José Manuel Soria i Joan Carles Souto (d’esquerra a dreta), a les instal·lacions de Sant Pau EPA.

Aquests coàguls poden desembocar en complicacions clíniques severes com ara la trombosi pulmonar, que segons un estudi alemany està al darrere d’un terç de les morts per aquesta nova malaltia. Investigadors de l’hospital de Sant Pau i del seu institut de recerca han comprovat també l’elevada presència de trombosis en pacients locals de Covid-19 i volen trobar diferents biomarcadors per predir el risc d’aparició d’aquestes trombosis.

Creuen que seria una eina útil per a l’atenció clínica que permetria rebaixar notablement la taxa de mortalitat i tenen part del camí fet, perquè ja fa anys que progressen per aquesta via amb pacients oncològics. Per això busquen ara fons per completar la seva recerca amb malalts afectats pel coronavirus.

“La infecció del SARS-CoV-2 és nova, però la trombosi ja fa 25 anys que l’estudiem. Amb eines de big data, genòmica, epigenòmica i transcriptòmica, nosaltres fa deu anys que treballem a predir el risc de trombosi dels pacients oncològics i hem aconseguit resultats força bons”, explica el doctor José Manuel Soria, director de la unitat de genòmica de malalties complexes de l’Institut de Recerca de Sant Pau.

Amb models predictius de medicina personalitzada i la seva pròpia base de dades genètica, els investigadors de Sant Pau van aconseguir predir el 70% dels pacients que farien un esdeveniment trombòtic, mentre que amb les eines anteriors no es podia passar del 17%. “Com que els malalts de càncer en tractament i els de Covid-19 tenen tendència a desenvolupar trombosis, ara tenim una bona oportunitat per aplicar tota aquesta experiència de tants anys i crear eines a l’abast dels clínics per tal que puguin prevenir les trombosis”, argumenta el doctor Soria, que lidera el projecte juntament amb José Román Escudero, director del servei mancomunat d’angiologia, cirurgia vascular i endovascular de l’hospital de Sant Pau, i amb Joan Carles Souto, coordinador del grup de recerca d’hemostàsia i trombosi de l’Institut de Recerca de Sant Pau.

Les mostres, a punt

La recerca que proposen els investigadors ja ha estat aprovada pel comitè ètic de Sant Pau i entre març i abril es van recollir mostres de 1.500 pacients reclutats per a l’estudi. Els científics necessiten ara recollir un milió d’euros per poder tirar endavant el tram final de la recerca. “Es miraran deu milions de variants genètiques a cada pacient i treballarem amb diverses capes d’informació genòmica, epigenòmica i transcriptòmica”, explica José Manuel Soria, que presideix la Fundació Activatt , des d’on es canalitzen les donacions al projecte.

Quan s’aconsegueixin els biomarcadors de medicina personalitzada, els clínics podran donar tractaments preventius als malalts amb risc de trombosis (eparina de baix pes molecular), però els investigadors també creuen que es podran obrir altres vies terapèutiques.

La trombosi és un coàgul que tapona el flux normal de la sang i pot tenir conseqüències greus. Si acaba obstruint una artèria, pot provocar un infart de miocardi o un ictus. I en una vena pot derivar al pulmó i provocar una embòlia pulmonar. D’aquí que es calculi que, en situació epidemiològica normal, cada minut mor una persona a Europa per culpa d’una trombosi.