Les novetats més rellevants presentades al congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO)

El congrés de l’American Society of Clinical Oncology (ASCO), que anualment reuneix experts en oncologia d’arreu del món a Chicago (EUA), ha comptat aquest 2024 amb prop de 44.000 professionals que han presentat les darreres novetats en tractament del càncer. Enguany, el lema del congrés ASCO 2024 ha estat “L’art i la ciència de l’atenció del càncer: del confort a la cura”.

El congrés va tenir lloc del 31 de maig al 4 de juny. Els experts van presentar les darreres novetats en teràpies dirigides, immunoteràpia i recerca per la millora de la qualitat de vida dels pacients. En total, es van presentar més de 5.000 articles científics en més de 200 sessions i amb la participació de més de 44.000 professionals de l’oncologia.

Algunes de les novetats més destacades que s’han presentat són:

Càncer de mama

Durant el congrés, es van presentar diversos estudis sobre els tractaments del càncer metastàtic ER+/HER2-. Entre tots, destaca l’estudi en Fase II que avalua la combinació de tucatinib i trastuzumab en pacients amb càncer de mama metastàtic HER2-mutat previament tractat, revelant grans avenços en la millora de la qualitat de vida i la taxa de resposta d’aquetes pacients amb limitades opcions terapèutiques.

Càncer de pell

Pel que fa al càncer de pell melanoma, es va presentar un estudi sobre el tractament amb dues immunoteràpies abans de la intervenció quirúrgica en pacients amb càncer de pell que ha estès als ganglis limfàtics. S’ha descobert que els pacients que van rebre les immunoteràpies van tenir millors resultats que els que no van rebre els fàrmacs abans dels procediments d’extirpació dels ganglis, segons les dades d’un assaig en fase avançada.

Càncer de pulmó

Pel que fa als tractaments de càncer de pulmó, destaca l’estudi CROWN, que va demostrar que el 62% dels pacients amb càncer de pulmó en estadi IV amb mutació ALK sobreviuen a 5 anys sense progressió de la malaltia amb un inhibidor d’ALK per via oral. L’altre estudi, LAURA, demostra que un fàrmac, l’osimertinib, perllonga la vida dels pacients sense que la malaltia empitjori.

Càncer de còlon

Un grup d’investigadors ha descobert un medicament, el pembrolizumab, que és capaç de “fondre” els tumors i augmentar dràsticament les possibilitats de curar el càncer de còlon, fins al punt que fins i tot podria reemplaçar a la cirurgia, per la qual cosa seria un procediment molt menys invasiu. Els prometedors resultats d’aquest estudi, dut a terme per diverses universitats i hospitals públics del Regne Unit.

En aquest enllaç es poden veure la resta de presentacions del congrés.